Genijalni savjeti moje bake nakon što me je muž prevario: "Dobro je praštati ali ne svakome"

 Naše bake su uvijek tu da nam pomognu. One su velike mudrice koje je život naučio kako da se bore.

Mlada žena, na pragu tridesetih godina posjetila je svoju baku sa nadom da sasluša njene probleme i zatraži dobar savjet kakav je uvijek znala dati. Ona se požalila kako ju je suprug prevario i kako ne zna šta da radi; da li da mu oprosti ili da ode. I dalje ga je istinski voljela.

Tada ju je baka odvela u kuhinju i izvadila tri namirnice: mrkvu, jaje i zrna kafe. Pitala ju je koje je ona od to troje, da li je mrkva, jaje ili zrna kafe!? Mlada žena je bila u čudu i nije znala o čemu baka priča. Zatim joj je baka rekla da dobro pazi šta se dalje dešava.

Stavila je posudu sa vodom i svo troje stavila da se kuhaju po 20 minuta. Nakon što su se sve tri namirnice kuhale po 20 minuta izvadila ih je i postavila na stol. Rekla joj je da opipa namirnice i da ih pritisne čvršće. - Šta primjećuješ? Mrkva je pod pritiskom bila dosta mekanija a jaje se polomilo.

- A šta je sa kafom? Kafa je ostala i pod pritiskom jaka. - Dakle šta si ti od to troje? Da li si poput mrkve i jajeta da pucaš pod pritiskom nakon što se zadesiš u neprilici. Šta biraš da budeš? Mrkva i jaje koji omekšaju i postanu krhki ili zrna kafe koja se i pored raznih manipulacija čvrsto drže i ne pucaju.


Mlada žena je bila oduševljena i rekla da želi biti poput kafe. - To i možeš. Svaki sledeći put kada te život stavi u iskušenje sjeti se ove moje priče i reci "Želim biti poput kafe" i u tom trenutku ćeš dobiti snagu kakvu još nisi doživjela. To isto možeš iskoristiti i kada se suočiš sa problemima u braku.

Budi jaka poput kafe i procjeni situaciju, ne dozvoli da te problem slomi kao ono kuhano jaje. Zapitaj se da li ga dovoljno voliš da mu oprostiš. Da li se on dovoljno kaje da mu oprostiš, da li će učiniti sve da ne ponovi svoju grešku? Svi griješimo kćeri, neke greške moramo opraštati ljudima ali samo ako su to zaslužili. I ne zaboravi, budi poput kafe!


Pokreće Blogger.