Genijalni Mark Manson: "Ljubav je sjajna, ali nije dovoljna, i nije najbitnija"

Problem idealizovanja ljubavi je taj što razvija nerealna očekivanja o tome što ljubav zapravo jeste i šta ona može učiniti za nas - objašnjava popularni američki pisac Mark Manson.


Ta nerealna očekivanja sabotiraju upravo one odnose koji su nam prije svega dragi. Dopustite da vam objasnim ružniju stranu ljubavi: 1. Ljubav nije jednaka kompatibilnosti. To što se zaljubite u nekoga ne znači nužno da vam je dobar partner s kojim ćete dugoročno biti.

Ljubav je emocionalni proces; kompatibilnost je logičan proces. I to dvoje se ne slažu baš dobro. Moguće je zaljubiti se u nekoga ko se prema nama ne odnosi dobro, zbog koga se osjećamo lošije prema sebi, ko ne poštuje nas ili ko i sam ima disfunkcionalan život.



Moguće je zaljubiti se u nekoga ko ima različite ambicije ili životne ciljeve koji su kontradiktorni našim što nas dovodi do činjenice da se ljubav događa čak i kad nije dobra za nas. 2. Ljubav ne rješava vaše probleme u vezi. Moja prva djevojka i ja bili smo ludo zaljubljeni jedno u drugo.

Živjeli smo u različitim gradovima, nismo imali novca da se viđamo, imali smo porodice koje su se mrzile i doživljavali smo sedmične napade besmislene drame i svađe. 3. Ljubav nije uvijek vrijedna žrtvovanja sebe. U ljubavnim vezama normalno je da oboje povremeno žrtvuju vlastite želje, vlastite potrebe i svoje vrijeme jedno za drugo.



Ali nije normalno da jedan partner od drugog zahtjeva da promjeni većinu svojih navika, osobina ili fizički izgled. Morate razdvojiti neophodno žrtvovanje od nepotrebnog. Jedini način na koji možete u potpunosti uživati ​​u ljubavi je da odlučite učiniti nešto drugo važnije u svom životu od ljubavi.

Možete se zaljubiti u hiljade drugih osoba tokom svog života. Možete se zaljubiti u ljude koji su dobri za vas i u ljude koji su loši za vas. Možete se zaljubiti na zdrave i nezdrave načine. Možete se zaljubiti kad ste mladi i kad ostarite. Ali u životu nam treba više od ljubavi. Ljubav je sjajna. Ljubav je neophodna. Ljubav je prelijepa. Ali ljubav nije dovoljna.

Pokreće Blogger.