Genijalna nastavnica jednim zadatkom rasplakala cijeli razred: "Svi mi nosimo svoj teret"

Nastavnica engleskog jezika, Karel Loewe, predaje u srednjoj školi u Oklahomi već 22 godine. Prvog dana škole podijelila je svojim učenicima zadatak iz aktivnosti, koji je zatim objavila na Fejsbuku. 


Objava je za samo 3 dana postala hit na internetu i objavljena je više od 335 000 puta. Ljudi su se poistovijetili sa ovim jer svi u sebi nosimo neki emocionalni teret. U današnje vrijeme sve je više pritiska da budemo savršeni i imamo uspješne živote, ali je i svijest o mentalnom zdravlju povećana. 

Tinejžeri se često povlače u sebe ako imaju neki problem, pa od velike važnosti za njihovo mentalno zdravlje može biti i to da imaju gdje i sa kim da podijele svoje probleme. Nastanica Karel na Fejsbuku je objavila fotografiju kese pune zgužvanih papira, i ispod slike u opisu objasnila o čemu se zapravo radi. 



„Ovako počinje moja 22.godina predavanja u srednjoj školi. Juče je bio za mene jedan od najuticajnijih dana koji sam ikada imala. Probala sam novu aktivnost koju sam nazvala „Aktivnost tereta“. Tražila sam od njih da na komad papira napišu šta ih muči, ono što im leži na srcu i zbog čega pate. 

Nisu morali da se potpisuju. Zgužvali su papire i bacili. Zatim su morali da uzmu jedan papir i pročitaju šta je neko od njihovih drugara napisao. Kada bi učenik pročitao šta piše, pitala bih ko je to napisao, ako bi taj neko želio da se javi. Kažem vam, nikad nisam bila ranjivija nego taj dan kad smo čitali njihove listiće. 



Stvari poput tragedija, roditelja u zatvoru, poroka u porodici, toga da su ostavljeni od strane roditelja, gubitka dragih osoba, ljubimaca itd. Nije bilo učenika koji nije zaplakao u toku tog časa. Bio je to emocionalno iscrpljujući dan, ali čvrsto vjerujem da će moji učenici od sada osuđivati malo manje, voljeti malo više, i oprostiti malo brže. 

Kesa i dalje stoji okačena kraj vrata kao podsjetnik da svi nosimo neki teret na svojim leđima. Kada su odlazili rekla sam im da nisu sami, da su voljeni, i da ćemo čuvati leđa jedni drugima. Čast mi je što sam njihova nastavnica“.

Pokreće Blogger.