"Dijete je ogledalo roditelja": Psiholog sa Harvarda daje 5 savjeta kako odgojiti uspješnu djecu

Donosimo 5 savjeta o brizi i odgoju djeteta, poznatog psihologa sa Univerziteta na Harvardu. 


1.Provodite vrijeme sa svojim djetetom. To je osnova za sve. Trebali biste redovno provoditi vrijeme sa svojom djecom, zanimati se njihove hobije, kao i njihove probleme, i što je najvažnije, slušati šta oni imaju da kažu. 2. Uvijek recite vašem djetetu koliko vam znači. 

Prema istraživanjima psihologa, mnoga djeca ne znaju da su roditeljima najvažnija na svijetu. Oni iskreno trebaju čuti ove riječi od vas. 3. Pokažite im kako riješiti probleme i ne bježite od njih. Na primjer, ako vaše dijete iznenada odluči da ne želi više da trenira fudbal, na fin način zatražite da vam objasni zašto. 



Ako je to ono što zaista želi i ima opravdan razlog ili strahove, pomozite mu da pronađe nešto novo u čemu će se pronaći. 4. Neka vam svaki dan u nečemu pomognu i na tome im zahvalite. Istraživanja pokazuju da su ljudi koji su navikli izražavati zahvalnost skloniji osjećaju samilosti prema drugima, velikodušniji su i vole pomagati. 

Zato je vrijedno razviti niz svakodnevnih aktivnosti u kojima vam dijete može pomoći kod kuće, na čemu im možete zahvaliti u svako doba dana. Psiholozi takođe preporučuju nagrađivanje djece za trud koji ulažu u pomaganju. 5. Pomozite vašem djetetu da se nosi sa negativnim emocijama. 



Psiholozi vjeruju da je sposobnost brige za druge potisnuta negativnim emocijama kao što su ljutnja, mržnja, sramota i zavist. Pomažući djeci da shvate ove negativne osjećaje, to će im pomoći u rješavanju njihovih unutrašnjih sukoba. To je važno za njihovu psihičku stabilnost. 



Pokreće Blogger.