U današnje vrijeme teško je ostati normalan: Savjeti psihologa kako sačuvati zdrav razum

Pripremate se za krevet, legnete i sve započinje - beskrajne brige i nesanica. Dok se neprestano vrtite, možda uspjete odspavati nekoliko sati, ali probudite se iscrpljeni kao da nikad niste spavali. Zašto prolazimo kroz ovo i šta možemo uraditi povodom toga - pročitajte tekst u cjelosti.


Finansijske brige: Najviše se brinemo zbog svoje financijske situacije. Ako vam kasni plata, ili ako nemate fiksni dohodak, možda brinete kako ćete izmoći sve troškove. Možda se brinete kako ćete platiti školovanje svoje djece ili zdravstvene troškove. Brige vezane za posao: Možda vam se primiče rok vezan za posao.

Možda na poslu postoje problemi i zato pretjerano razmišljate i brinete. Većina nas ima previše posla i premalo vremena.  Zabrinutost za zdravlje: Kad se previše brinemo o svom zdravlju, sami sebi izazivamo stres koji zapravo smanjuje odbranu našeg imunološkog sistema i to pogoršava stvar,



Ako ste stvarno zabrinuti, posavjetujte se s nekim i borite se protiv svih briga i problema - ako se pojave. Normalno je da se brinete za svoje zdravlje ili za zdravlje voljene osobe, ali morate izdvojiti i vrijeme u kojem se ne brinete ni oko čega. Ili ćete stalno biti u začaranom krugu.

Saosjećanje: Dobro je biti empatičan i suosjećati s problemima drugih. Ali, kada problemi naše voljene osobe postanu naši, to može pogoršati obe strane. Naravno da vam je stalo do njih, ali najbolji način da pomognete nekome nije dodatni stres – nego da budete tu za njih i pokazujete podršku i ljubav.



Nećete pomoći nikome ako ste previše iscrpljeni i umorni da biste mogli funkcionisati. Umjesto da ležite budni noću, tokom dana izdvojite "vrijeme brige". Uzmite određeno vrijeme (recimo 10 minuta ili 30 minuta), posvetite se svojim brigama, razmišljajte ili ih napišite. Ključ je osmisliti opcije i doći do rješenja.

Svi imamo momente kad želimo zatvoriti mozak na nekoliko sati i samo se odmoriti i omogućiti tijelu da se oporavi. Ponekad morate stvoriti lični prostor bez stresa i paziti da slijedite svoja pravila. Prije nego što krenete večeras u krevet, ostavite svoje brige van kreveta, fokusirajte se na svoje blagostanje i raščistite svoja razmišljanja o bilo kakvim sumnjama. Ovo je vaše vrijeme - odvedite se na neko prelijepo mjesto i uživajte.

Pokreće Blogger.