Prava ljubav se ogleda u poštovanju: 5 glavnih razllika između ljubavi i zaljubljenosti

Razlika između ljubavi i zaljubljenosti je sasvim jasna, ali postoji 5 razlika koje ih razdvajaju.


Voljeti znači birati. Iako se zaljubljivanje događa u nesvjesnoj situaciji, ljubav zahtjeva trud i svijest. Kada odlučite da volite svog partnera istinski, činite sve da izgradite zdravo povjerenje i zdrav odnos. Ovo očigledno zahtjeva mnogo napora i često ćete biti u iskušenju da odustanete od svega.

Voljeti znači staviti tu osobu na prvo mjesto ispred svih, bez predrasuda. Možda je to glavna razlika između zaljubljivanja i ljubavi: dok u prvom slučaju vi ostajete centar pažnje, u drugom je sva pažnja posvećena partneru. Ako volite, nemate problema da partnerove želje i interese stavite ispred svojih.



Očigledno je da ne morate u potpunosti odustati od sebe i od svojih potreba, to je mala žrtva a ne totalno otkazivanje svega. Voljeti znači voljeti jedno drugo, istinski u punom značenu te riječi.  Kako zaljubljivanje prolazi čak možete i zaboraviti osobu u koju ste se zaljubili, a ljubav je zauvijek.

To ne znači da kad volite da ćete do kraja života biti sa tom osobom, već znači da ćete ga pamtiti gdje god da krenete. Možete se fizički odvojiti, ali emocionalno teško ćete podnijeti odsustvo. Voljeti znači tražiti sreću drugih. Može izgledati kao da stojite u mjestu, ali osjetite promjenu. I ne plašite se toga što vas ljubav mjenja, to je suština svega.



Uvijek ćete na prvo mjesto staviti svog partnera to je istina, ali ćete takođe tražiti njegovu sreću: to može značiti da ćete ga možda pustiti da ode od vas za njegovo dobro. Neće biti lako, ali ako volite neku osobu, preduzećete pravi izbor da je usrećite. E to je prava ljubav. 

Pokreće Blogger.