Prava ljubav prelazi sve prepreke: 9 glavnih prijetnji u svakoj vezi, prema terapeutu

Bračni terapeut izdvaja devet glavnih prijetnji u svakoj vezi ili braku zbog kojih se mnogi rastaju.


1. Promjena. Pripremite se na ovo. Ne birajte supružnika na osnovu njegovih trenutnih kvaliteta. Bolje pogledajte šta želi postati u budućnosti. A ako volite njegove ciljeve, posvetite svoj život pomažući mu da ih postigne, jer će vam on pomoći da ostvarite svoje snove.

2. Usamljenost. Samoća je prirodno ljudsko stanje koje ni brak ne može promijeniti. Mnogi očekuju da će se nakon vjenčanja osjećati potpuno drugačije, ali čak i tada osjećaju usamljenost. Kada se to dogodi, krivimo partnera za sve ili čak počinjemo tražiti drugu osobu.



3. Neugodnost. Provešćemo većinu svoje adolescencije i života trudeći se da ostanemo u svojoj zoni komforta. A kad naša voljena osoba učini nešto što nas izbaci iz zone udobnosti, krivimo je za to što je to izazvala. Nakon čega zahtijevamo da nas ponovo vrati u naš mir.

4. Snaga ega. Kad odrastemo i stvorimo porodice, ego postaje zid koji nas dijeli od partnera. Vrijeme je da srušite ovaj zid. 5. Život je nered, a brak je život. Kad sve u braku prestane raditi savršeno, počinjemo za to kriviti svog partnera. I time samo povećavamo stepen nereda u svom životu i ljubavnim vezama.




6. Manjak empatije. Empatija je osjećaj koji se ne može istodobno manifestirati kod oba partnera. A bez empatije nema ni razumjevanja u vezi. 7. Volimo svoju djecu više od partnera. Nikada ne bismo trebali voljeti svoju djecu više ili manje od svog partnera. Ako ih volimo više, mali šaljivci će to osjetiti i iskoristiti će našu ljubav. A ako manje - tražiće našu ljubav na razne načine.

8. Prikrivena borba za vlast. Većina sukoba u bračnoj zajednici nastaje zbog nesposobnosti partnera da poklone dozu ljubavi koje jedno traži. Muškarcima je obično potrebno više neovisnosti, a ženama više pažnje, i u ovoj borbi nažalost mnogi gube.

9. Gubitak želje. Okruženi smo svijetom koji neprestano pokušava da nas dovede u iskušenje. Stoga moramo savladati vještinu odvraćanja pažnje ka bilo kojoj stvari i vraćanja te pažnje na svog ljubavnog partnera. 

Pokreće Blogger.