Ljubavni terapeut objašnjava: 4 najčešća problema u vezi koji su često uzrok raskida

Terapeut za ljubavne odnose Sherry Amatenstein otkriva sa kojim problemima se najčešće sreće u svojoj praksi kod ljubavnih parova, a koji su najčešći uzroci raskida.


Kao terapeut za odnose koji savjetuje samce i parove, ja sam upućena u strahove, konfuzije, najdublje tajne i želje onih koji se nadaju da mogu shvatiti šta je potrebno da pronađu i održe ljubav. Ovo je pet najčešćih problema nesretno zaljubljenih parova koje iznose kada dođu na moj kauč:

1. "Ne otvaram se u potpunosti jer se to možda mom partneru ne svidi". Ako vam vaš partner govori o sebi i više nego što bi trebalo poštujte to. On zaista želi da se izgradi povjerenje i prijateljstvo u vašoj vezi bez ustručavanja i bez laži. Otvara vam sve svoje karte i trebate to shvatiti kao privilegiju.



Uredu je biti osoba koja želi neke stvari zadržati za sebe, ali imajte na umu da se veza gradi na otvorenosti i povjerenju. 2. "Moj partner ne razumije ili ga ne zanima kako se osjećam." Evo sjajne vježbe za pomoć partnerima da ponovo pokrenu svoje vještine slušanja i razumijevanja:

Započnite razgovor. Kad ste u režimu slušanja, obratite pažnju da zaista slušate šta vam partner govori. Ne budite onaj ko gleda u plafon kad mu se govori, red je da razgovarate, slušate i ispravite lažne pretpostavke dok ne budete istinski naučili slušati.



3. "Čak i kada smo u dobrim odnosima, bojim se da ću to sve pokvariti." Moja pacijentica je priznala da, iako ima prilično dobro samopoštovanje i vjeruje u sebe, postoji tajni strah da će učiniti nešto kako bi "zabrljala stvari". To je sasvim normalno kada ste u fazi u kojoj želite da date sve od sebe da vaša veza uspije. Ne dozvolite tom osjećaju da pređe u hroničnu brigu.

4. Volim svog partnera ali ne osjećam se srećno. Partner nije tu da popuni prazninu u vama koja je uzrokovana nedostatkom nečeg drugog. Morate shvatiti šta je to što vas uistinu čini praznima.. Zatražite od partnera malo dodatne pažnje da vam pomogne u tome.

Pokreće Blogger.