Iskrivljena slika modernih žena: Zašto nam postaje karijera bitnija od porodice?

Dotakli smo se teme o novoj generaciji žena koje ne vide vrijednosti u porodici, majčinstvu, požrtvovnosti i ženstvenosti... Žene koje se vode savjetima da budu nezavisne i sebične.


Zašto je gotovo svima nama teško stalno biti s djecom? Zašto bježimo od kuće? Zašto smo, radi objavljivanja, svoju djecu spremni dati drugima na odgoj, ljudima koje ne poznajemo? Zašto se više bavimo modom i tračevima nego pedagogijom i zdravom prehranom?

Zašto porodica ne zauzima glavno mjesto u našem životu? Zašto su naša budućnost i samospoznaja, naše želje važnije od budućnosti naše djece? Sad su sva ova pitanja iz kategorije retoričkih... Ne znamo biti sretne majke, supruge, domaćice, žene...



Ne vidimo pravi smisao života, izbjegavamo posvetiti što više vremena djeci, peći kolače, nositi suknje i haljine, peglati majice svoga supruga, razmišljajući o svojoj životnoj svrsi. U ovome ne vidimo nikakvu vrijednost ili važnost. Porodica, majčinstvo, pobožnost, žrtva, ženstvenost... Sve je bezvrijedno.

Sve je izgubilo smisao. Zašto se to dogodilo? Zašto žurimo sa poslom, napuštajući dijete od jedne i pol do dvije godine nekoj čudnoj ženi u vrtiću? Uostalom, ona ga neće voljeti. Za nju je to pokretna traka. Ona neće ni pokušati vidjeti ličnost tvog djeteta.



Ona će izvršiti pritisak na njega, zahtijevajući da bude kao i svi drugi, jer ih ima 25 i nema drugog načina s njima. Izlaz je učenje. Naučite biti majka, supruga, žena... Polako, malo po malo... Naučite da sve gledate drugačijim očima. Naučite da volite. Učite da ne razmišljate o poslu većinu dana, već o svojoj porodici. Naučite cijeniti porodicu, muža, djecu. Služite ih, pomozite im da postanu bolji, cvjetaju poput cvjetnih pupoljaka zagrijanih našom ljubavlju. 

Pokreće Blogger.