Svaki kraj je novi početak: Zašto je razvod bio najbolja stvar što mi se desila

Mnogi ljudi razvod smatraju gubitkom. Gledate oko sebe sa užasom i mislite da ste proveli godine života igrajući ulogu supružnika, a sada vam ostaje ništa.


Vi sami ne razumijete ko ste, kuda idete, šta želite... I dok ovaj gubitak u početku može izgledati pogubno, razvod zapravo može biti dar koji mijenja život. Uostalom, nikada prije nismo razmišljali o tim stvarima, ali sada je moguće saznati ko smo. Sada u vašem životu započinje novo poglavlje, i ovo je prekrasna prilika da pogledate unutra i otkrijete svoj pravi jaz.

Sada imate nešto što prije nije bilo: vrijeme za sebe i snagu koja je prethodno utrošena na održavanje braka u živtu, koji se doslovno rasprsnuo po šavovima. Htjeli mi to htjeli ili ne, razvod nam sada omogućava da „preusmjerimo ovu predstavu“. Sada ste pronašli nešto o čemu nikada ranije niste sanjali: neovisnost, slobodu, sposobnost izazova i rasta.



To ne znači da su u braku sve ove stvari nemoguće. Ali za sve to treba vremena i odlučnosti. Sada ste doslovno gurnuti iz svoje zone komfora: htjeli mi to ili ne, morate ići naprijed i osvojiti vrhove. Čak i ako vas još uvijek boli, ili obrnuto - ljuti ste i ogorčeni, sjetite se da ste dar zaista dobili. 

Ako sve učinite ispravno, život će se promijeniti van prepoznavanja. Kraj braka nije kraj svijeta. Ovo je zapravo druga šansa za kojom mnogi žude, ali možda je nikad neće dobiti. Prihvatite ovaj blagoslov sa zahvalnošću, novi život vas očekuje! Razmislite o tome kada vam misli potonu da "niste dovoljno dobri". Ovo nije istina.



Sasvim suprotno: pobjednici ste, jer ste dobili ono što mnogi mogu samo sanjati. Dakle, ostavljeni sami sa sobom, konačno možete odgovoriti na teška pitanja: Kako vidim svoj novi život? Šta me tačno sprječava da živim onako kako želim? Šta bi (trebalo) promijeniti u sebi i u životu kako se ne bi ponovile dosadašnje pogreške u vezama?

Stvar je u tome što kada pogledamo svoj život iz drugog ugla, možemo bolje razumjeti sebe. Naime: ono što stvarno želimo, što nas plaši je pitanje koje ljude i obrasce treba izbjegavati da ponovo ne upadnemo u zamku nezdravih odnosa. Da, onoga čega smo se toliko bojali - razvod nam se već dogodio. Ali niko nije umro! Preživjeli smo. To znači da smo postali jači i možemo sve učiniti.

Pokreće Blogger.