Istraživanja pokazuju zašto mladi sve manje imaju intimne odnose: Internet igra veliku ulogu

Nedavno sprovedena istraživanja pokazuju zašto sve više ljudi sve manje stupaju u intimne odnose.


Istraživanje Univerziteta u San Dijegu pokazalo je da, u odnosu ranije generacije, mlađi muškarci u SAD manje upražnjavaju seks u poslednjih deset godina. Kako procenjuju stručnjaci, neki od ključnih razloga mogli bi da budu sve veća prisutnost na internetu i društvenim mrežama i sve kasnije napuštanje roditeljskog doma.

U istraživanju, koje je objavljeno u medicinskom časopisu JAMA Network Open, učestvovalo je više od 4.000 muškaraca i 5.000 žena, koji su odgovarali na pitanja o učestalosti seksualnih odnosa i broja seksualnih partnera. Muškarci koji su bili nezaposleni ili su imali manja primanja bili su seksualno neaktivniji, otkrili su psiholozi analizom podataka.



Procenat seksualno neaktivnih muškaraca od 18 do 24 godine povećao se sa 18,9 odsto između 2000. i 2002, a za neverovatnih 30,9 odsto u periodu od 2016. i 2018. godine. Žene u starosne dobi između 25. i 34. godine takođe su ređe stupale u intimne odnose.

Istraživanje je pokazalo da postoji nekoliko razloga za ovaj "nepopularan" trend, a kod mlađe populacije među ključnim je kasno odrastanje. To se odnosi i na drugačiji pristup prema "ozbiljnijim" vezama, kao i na odlaganje potomstva. Kod nešto starijih je najčešći razlog digitalizacija, odnosno preterani "boravak" na društvenim mrežama.



Istraživači su istakli i da društvene mreže, mada bi u teoriji trebalo da pomognu u pronalaženju partnera, zapravo otuđuju ljude i utiču na njih da se povlače u sebe i ne stupaju u "odnose uživo". Neka od poslednjih istraživanja su pokazala da mladi ljudi, dobi između 18 i 29 godina.

Imaju u proseku seks 112 puta godišnje, što je otprilike dva puta nedeljno. Osobe starosti između 30 i 39 godina imaju 86 puta seks godišnje (1,6 nedeljno), dok parovi u 40-im godinama imaju odnose 69 puta godišnje.

Pokreće Blogger.