Savjeti oca svojoj kćerki: "Neka tvoja snaga ne bude u noktima već u srcu"

Kada muškarac postane otac jednoj djevojčici tek tada shvati koliko malo je imao poštovanja za žene.


“Draga malena, Dok ti ovo pišem, sedim u odeljku u kojem se prodaje šminka u jednoj lokalnoj prodavnici. Nedavno mi je prijatelj poslao poruku dok se nalazio na sličnom mestu i rekao mi da se oseća kao da je na jednom od najsurovijih mesta na svetu.

Zato sam želeo da pokušam da razumem zbog čega je tako. I sada, dok sedim ovde, počinjem da se slažem sa njim. Reči imaju moć, a reči koje na rafovima sa šminkom vidim su veoma moćne. Reči i fraze poput sledećih: pristupačno prelepo, bezgrešno, besprekorna završnica, sjajna snaga, tečna moć, izaberite prirodno, prkosi godinama...



Kada postaneš roditelj devojčice, shvatiš da je ona jaka koliko i svi oko nje – ona je sila na koju treba računati, vatrena duša s istim željama i strastima kakve ima svako drugi. Ipak, dok sedim u delu prodavnice u kojem se nudi šminka, uviđam da je većina neće videti kao takvu.

Videće je kao lepo lice i telo za uživanje. I reći će joj da mora da izgleda na određeni način da bi vredela i bila uticajna. Ali reči imaju moć i, možda, samo možda, reči oca mogu da se takmiče s rečima sveta. Možda očeve reči mogu pomoći devojčici da pretvori pljusku institucionaliziranog srama u stabilan osećaj vlastite vrednosti i lepote.



Očeve reči nisu druge reči, ali imaju drugačije značenje: Sjajna snaga: Neka tvoja snaga ne bude u noktima, već u srcu. Razumi ko si, a potom ćeš moći uspešno da se probijaš kroz život. Izaberi svoj san: Ali neka taj san ne dođe s rafa. Pronađi tiho mesto u sebi i posadi tu prave snove. Otkrij šta želiš u ovom svetu, a kada izabereš – nastavi s time, s integritetom i nadom.

Pokreće Blogger.