Savjeti milionera: "Ako želiš izgubiti prijatelja - Pozajmi mu novac"

Biti bogat u današnje vrijeme nije lako, novac dolazi i odlazi a samo rijetku ga uspiju zadržati.


Šta je to što odlikuje prosečne milionere? 1. Milioneri ne ulaze u dugove. Jedan od vrlo raširenih mitova je da su mnogi izgradili bogatstvo tako što su se koristili kreditima i zajmovima. To, kažu finansijski stručnjaci, nije tačno. Ako želite nešto a ne možete to da kupite, najbolji način je da štedite i nabavite to kad imate dovoljno gotovine.

Takođe, nije pametno da posuđujete od prijatelja ili da dajete istima, jer ne kaže se bezveze "Ako želiš izgubiti prijatelja - pozajmi mu novac. Automobili na lizing, dugovi na kreditnoj kartici, to - jednostavno - ne ulazi u rečnik milionera. Oni nemaju dugova prema bankama, troše ono što zarade. 2. Milioneri prave plan troškova. Nikada nemojte praviti plan bez budžeta.



Naročito je opasno odustati od planiranja onda kad se čini da novca konačno ima dovoljno da ne morate da motrite na svaki dinar. 3. Milioneri uvek planiraju dve glavne stavke - osnovne troškove i rezervu. Najbolje je da pravite mesečni plan u koji treba da uključite planirane prihode i planirane rashode.

U delu rashoda, na prvo mesto uvek dolaze osnovni troškovi života - stanarina, grejanje, komunalije i hrana. Mora se tačno znati da li će ovi izdaci moći da se pokriju od početka do kraja meseca. Budžet se mora prilagoditi tako da se ovo ostvari!



Sledeća stavka je rezerva - u nju ne treba ostaviti "ono što pretekne", jer će se tada vrlo sporo puniti - uvek nam iskrsne neka želja ili trenutna ideja. Rezerva se pre toga podmiruje, jer se ona čuva za zaista neophodne izdatke koje je nemoguće planirati. Tek tada možete da pređete na ostale stavke koje želite da tog meseca podmirite - sezonske nabavke, poklone, izlaske.

Pokreće Blogger.