Psiholog objašnjava: "Ako želite skladnu vezu ne tražite partneru da bude samo vaš"

Ako želite skladnu vezu ne tražite partneru da bude samo vaš, pustite ga da ima svoj prostor, kaže psiholog.


Možda će vam biti izuzetno teško da to izgovorite, i možda ćete osećati krivicu zbog toga, ali traženje prostora je najbolje što možete da uradite. U suprotnom, situacija će eskalirati u pravcu u kom ne želite. Iznenadiće vas možda to što vašem partneru zaista nije potrebno razdvajanje u smislu prostora za vas same.

U tom slučaju celokupnu situaciju, on ne doživljava poput vas i to ne treba da vas ljuti, već naprotiv da vas raduje. Najvažnije je da mu objasnite da – prostor, ne znači da ga vi ne volite, niti da želite drugu osobu kraj sebe, već da vam jednostavno treba neko vreme da provedete sami sa svojim mislima i osećanjima.



Naglasite mu takođe da se taj – prostor, ne razlikuje mnogo od njegovog izlaska sa prijateljima, ili vašeg sa prijateljicama bez njega. Samo je malo drugačijeg oblika. Prostor može biti bilo šta – jutarnja samostalna šetnja do obližnje pekare, čitanje knjige u spavaćoj sobi bez ometanja sa strane, gledanje omiljene serije na tv bez prisustva drugih ljudi, meditiranje u tišini na terasi.

Šta god da vam prija i da vas može distancirati. Ako vašem partneru odgovara da se provoza samostalno kolima po gradu, ili mu treba malo vremena da se posveti svom DIY projektu u dvorištu – omogućite mu to. Ništa nije osvežavajuće koliko sloboda, pa taman i sloboda u karantinu.



Iako polako popuštaju mere zabrane, još uvek smo globalno gledano osuđeni većinom na boravak kod kuće. Dok se stvari generalno ne promene, ne dopustite da vaš brak bespotrebno trpi. Zatražite malo prostora za sebe, i osećaćete se znatno življe i spremnije za sutrašnje izazove.

Pokreće Blogger.