Stručnjaci ističu: Žene poslije 40-te godine bi trebale pojačati ishranu određenih namirnica

Kako žena stari tako joj i organizam usporava i potrebno je unositi više određenih bogatih namirnica.


Stručnjaci kažu da se potreba žena za hranljivim materijama mnogo menjaju tokom starenja. Ovakve promene postaju očiglednije nakon 40. godine, kada telo počine da se priprema za menopauzu, jer ih podstiču promene u hormonima.

Dobra vest je da je moguće sprečiti nedostatke hranljivih materija. I na to bi se trebala obratiti pažnja. Uz pravilan izbor hrane obezbedite sebi dovoljan unos neophodnih vitamina i minerala. Kalcijum: Kalcijum obezbeđuje gustinu i snagu kostiju.



U srednjim godinama nivoi reproduktivnog hormona estrogena opadnu, čime se apsorpcija kalcijuma smanjuje. Žene često ne uzimaju dovoljno proizvoda bogatih kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi, lisnato povrće i sardine.

Vitamin D: Ovaj vitamin pomaže telu da uzme kalcijum iz hrane i da ga koristi. Uključen je i u zaštitne imunološke procese. Ovo je jedini vitamin koji telo može samo da generiše i to kada ste izloženi sunčevoj svetlosti. Možete da ga dobijete i ako jedete losos, pastrmku i druge masne ribe. 



Magnezijum: Nedostatak ovog elektrolita je čest problem kod starijih žena. Može biti odgovoran za konstipaciju, grčeve u mišićima, glavobolje i disfunkcije digestivnog trakta. U svoju ishranu obavezno uvrstite pasulj, orašaste plodove i lisnato povrće.

Pokreće Blogger.