Savjeti za roditelje: "Zaboravite svoje ambicije i pustite dijete da bude šta hoće"

Ne tako mali broj roditelja pokušava da kroz dijete oživi svoje ambicije i ono što je on propustio.


Očekivanja roditelja najčešće su ogromna jer svako misli da njegovo dete može da bude najbolje u razredu. Neretko roditelji deci upućuju apsolutističke zahteve, poput onih: „Moraš da učiš više“, „Moraš da imaš sve petice i na polugodištu i na kraju godine“.

„Kako tvoji drugari mogu, a ti ne možeš“. Tako samo stvaraju pritisak deci, a nisu svesni da takvi zahtevi nekada dete mogu da odvedu do ozbiljnih psihičkih smetnji, poput depresije ili povećanja agresivnosti – objašnjava Dragana Stanković, školski psiholog, i dodaje da takvi zahtevi roditelja nekada mogu i da izazovu još veći otpor dece prema učenju i školi uopšte.



Nagrada i ako ne beže sa časova: U današnje vreme sve petice nisu uvek merilo uspeha, već je važnije kako će se one kasnije iskoristiti kroz život. Takođe, za dete je važno da ga na vreme naučite da ocene nisu nužno merilo znanja i da je sasvim u redu da u dnevniku ima sve ocene, od petice do dvojke, a kad zasluži i jedinicu.

Važno je i to da li deca prilikom učenja koriste spoljašnju motivaciju, pa uče za nagradu koja ih čeka od roditelja, ili unutrašnju motivaciju, gde ih radoznalost i interesovanje za gradivo vode do boljih ocena. Ovaj drugi tip motivacije treba više podsticati – savetuje Stankovićeva.



Kad je nagrađivanje u pitanju, u Americi se otišlo korak dalje, pa roditelji decu nagrađuju ne samo za ocene već i ukoliko redovno idu u školu i ne beže sa časova. Nadajmo se samo da to neće doći i kod nas. Zaboravite svoje ambicije, oslušnite potrebe deteta:

 Zainteresovanost, saveti i pomoć detetu prilikom savladavanja gradiva su ono što roditelji mogu da urade, kao i podrška koja je ključna bez obzira na to da li se radi o osnovcu ili srednjoškolcu. Zato ostavite svoje ambicije po strani i oslušnite potrebe i želje deteta. Očekivanja od deteta da ima prosek 5,00 ne samo da ga frustrira, već može i da naruši vaš odnos sa njim.

Pokreće Blogger.