Savjeti naših dragih baka: "Biraj one kojima je stalo do tebe"

Naše bake su prave mudrice. One su se nakupile životne mudrosti dovoljno da nas nauče svemu.


Ovo su svaeti naših baka čiju je efikasnost iskustvo potvrdilo: 1) Doručak je obavezan i mora da bude "jak": Možda vam je i pošlo za rukom nekad da izađete iz kuće, a da ne doručkujete "kao čovek" (ako ste imali sreće da odrastate uz baku). Ali ste sigurno od nje više puta čuli da doručak zdravlje čuva!

To danas na sav glas govore svetski stručnjaci. Žao nam je, baka je bila prva. 2) Dobro se obuci da se ne prehladiš: Čizma glavu čuva, a šubara je kvari. Bake bi rekle nosi i jedno i drugo. I bile su u pravu. Kada ne pazite na sebe, telo vam to naplati. Ali ima još nečeg u ovom savetu.



Kada su nam bake ovo govorile, to je značilo da treba da pazimo na sebe, da mislimo na sebe i da ne testiramo svoju snagu nego da je čuvamo dok je imamo. 3) Ne sedi na hladnom betonu: Ovaj savet se posebno odnosio na unuke. I ima isto značenje kao prethodni.

Možda ga nauka baš i ne potkrepljuje, ali znate kako kažu da nam i promaja ne može ništa. Ne znam zašto mene svaki put boli glava od nje? Ali znam da mi mnogo prirodnih lekova pomaže. Pitam se od koga li sam to naučila. 4) Slušaj roditelje: Meni je ovo baka stalno govorila.



To ne znači da ne slušaš ne sebe, samo da često obratitiš pažnju, posebno kako rasteš, na ono što ti kažu oni kojima je najviše stalo do tebe. 5) Biraj one kojima je stalo do tebe: A kada odrasteš i dođe vreme za ljubavne izbore, treba imati na umu sledeće: najvažniji kriterijum u tim izborima je da je nekome stalo do vas.

Ne pristajte na manje. 6) Kako si lepa i pametna! Sigurno se sećate da su vam bake stalno pričale kako ste lepe, najlepše, pametne, najpametnije. Nije bilo to lažno uzidazanje i zavaranje već bakine metode da zavolite sebe. A to mora da vam bude životni prioritet broj jedan.

7) Nauči da kuvaš, trebaće ti: Sve i da niste najbolja kuvarica na svetu, ako ste pažljivo slušali baku, shvatili ste da morate da savladate što više veština. Bolje za vas, bolje za sve oko vas. 8) Postavi stvari na svoje mesto, na početku: U prevodu, ovo je značilo, kakav se predstaviš ljudima, na početku odnosa, takvog će vas i prihvatiti.

 Zato na vreme sebe stavite na prvo mesto. 9) Grabi vreme: Bake nas stalno upozoravaju da ne zakasnimo. Ne znači to da moramo da živimo onako kako to drugi od nas očekuju, ali da vreme ne prašta, to je tačno. 10) Budi srećna: Radi šta voliš, misli na sebe, osloni se na svoj rad, budi srećna i ništa ti više ne treba.

Pokreće Blogger.