Da li treba drugarici reći da je dragi vara: Život zasnovan na laži nije bolji od grube istine

Ako saznate ili se uvjerite sopstvenim očima da dragi vaše prijateljice ima neku drugu sa strane, dobro razmislite šta ćete uraditi sledeće, da li joj priznati ili prećutati.


Treba li reći prijateljici da je suprug vara? “Moj muž i ja prijatelji smo s jednim bračnim parom već dugi niz godina. Nebrojeno smo odmora, praznika i raznoraznih godišnjica proslavili zajedno. Super smo ekipa, uvijek nam je zabavno, a ona i ja smo bliske poput sestara.

Nedavno mi je jedan naš zajednički poznanik otkrio nešto što me šokiralo – njezin suprug je već godinama vara. Povremeno raskida i iznova započinje aferu s kolegicom s kojom je nekad radio, a ja ne znam što da radim s tom informacijom”, požalila se.



“Znam, ako joj kažem istinu, ostavit će muža, razvest će se i uzeti dijete. Ako šutim i pravim se da nisam ništa čula, velike su šanse da se ništa neće promijeniti jer sve to traje godinama, a ona nikad nije ništa primijetila. Što da radim?”, pita se ova čitateljica. Je li život u neznanju blagoslov?

“Ovo je često pitanje s kojim se mnogi suočavaju. Naravno, odgovor ovisi, prije svega, o tome s čime pojedinac može živjeti”, kaže Kwame Anthony Appiah, profesor filozofije na njujorškom sveučilištu. Je li život u neznanju blagoslov? Filozof Robert Nozick smatra da nije.



Važno je da živimo u stvarnosti i budemo svjesni činjenice da je sretan život zasnovan na laži gori od manje poželjnog života koji se temelji na istini, bila je jedna od njegovih teza. Ako, u ovom slučaju, pretpostavimo da je sasvim sigurno informacija pouzdana i provjerena, važna je činjenica da muškarac u priči ima dugoročnu izvanbračnu vezu i da nije riječ o nepromišljenoj aferi na jednu noć.

Pokreće Blogger.