Životne mudrosti Japanaca: "Bolje je biti neprijatelj dobrog čovjeka nego prijatelj lošeg"

Donosimo vam neke od najvećih japanskih mudrosti koje su mnogima poslužile kao velika inspiracija.


1. Budalama i ludacima skloni se sa puta. 2. Ako žena nešto želi - kroz stijenu će proći, da to ostvari. 3. Ne zadržavaj onoga ko odlazi, ne tjeraj onoga ko dolazi. 4. Brzo - to je polako, ali bez prekida. 5. Bolje je biti neprijatelj dobrog čovjeka, nego prijatelj lošeg.

6. Da nije običnih ljudi, ne bi bilo velikih. 7. Ko jako želi da se popne, naći će način da napravi merdevine. 8. Muž i žena treba da su kao ruke i oči: kada ruke bole - oči plaču; a kada oči plaču - ruke biršu. 9. Sunce ne poznaje pravedne. Sunce ne poznaje nepravedne.



Sunce sija bez cilja i daje toplinu svima. Onaj ko je našao sebe sličan je Suncu. 10. More je zato veliko, jer i male rijeke ne izbjegava. 11. I daleki put počinje od puta u blizini. 12. Ko pije, ne zna o štetnosti vina; ko ne pije, ne zna o njegovoj koristi.

13. Čak i da zatreba samo jednom u životu, mač treba uvijek nositi. 14. Lijepi cvetovi ne donose dobar plod. 15. Tugu, kao pocijepanu haljinu, treba ostaviti kod kuće. 16. Kada ima ljubavi, i ožiljci od boginja isto su tako lijepi kao rupice na obrazima.



17. Niko se ne spotiče, ko leži u krevetu. 18. Jedna lijepa riječ može te grijati tri zimska mjeseca. 19. Ako se problem može riješiti, ne treba brinuti o njemu; ako se ne može riješiti, onda je beskorisno brinuti o njemu. 20. Ako crtate grane, treba da čujete dah vjetra 21. Sedam puta provjeri prije nego što posumnjaš u čovjeka.

22. Uradi sve što možeš, a ostalo prepusti sudbini. 23. Pretjerana iskrenost se graniči sa glupošću. 24. Sreća dolazi, u kuću punu smijeha. 25. Onome ko izdržava samo pola sata duže od svog protivnika, pripada pobjeda. 26. Dešava se, da list tone a kamen da pluta. 27. Na nasmijano lice strijela se ne baca. 28. Hladan čaj i hladan pirinač se mogu podnijeti; ono što se ne može podnijeti su hladan pogled i hladne riječi.

Pokreće Blogger.