Stres i ljutnja su često izvor raznih problema kako tvrde doktori - Naučite ih kontrolisati

Generalno gledajući sve negativne emocije i osjećanja koje čovjek nakuplja u sebi mu donekle štete.


Ljutnja i izlivi besa ne samo da utiču na donošenje odluka već mogu da dovedu do raznih zdravstvenih problema, naročito ako je dugotrajna i konstantna. Stres ukoliko je hroničan može da oslabi ceo ljudski organizam. Stoga, potrebno je znati kako kontrolisati bes.

Počnite da brojite: Možete da brojite od 100 do 1, a to će vam pomoći da skrenete misli sa stvari koje su vas naljutile. Dok brojite vaše srce će se smiriti i usporiti rad. Dišite: Dok brojite, počnite duboko da dišete na nos, a izdišite na usta nekoliko puta dok se ne smirite.



Prestanite da pričati, već počnite da mislite: Kada su besni i uznemireni mnogi u afektu kažu stvari koje uopšte ne misle. Za vreme svađe stanite i razmislite pre nego što izgovorite ružne. Probajte da saberete misli i ostanere mirni, počnite da govorite kada se smirite. Imajte neku svoju mantru:

"Smiri se", "opusti se", "dobro si", "misli, misli, misli" - nađite neku svoju frazu ili jednu reč koju ćete ponavljati dok god ste uzrujani. Odvojite vreme za sebe: Sklonite se u sebu u kojoj ćete biti sami sa sobom ili zamislite neku opuštajuću destinaciju.



Zatvorite oči i fokusirajte se isključivo na to. Planine, zvuk mora ili samo vaša soba - koja god destinacija bila u pitanju, smiriće vas. Prošetajte se: Izađite iz kuće ili kancelarije u šetnju. Na taj način proradiće vam cirkulacija, pročistićete misli, a stres će nestati.

Pokreće Blogger.