Savjeti stručnjaka kako da vam djeca izrastu u divne ljude - Pustite ih da se sami igraju

Odgajanje djeteta nije nikakva mudrost niti nauka, ali bitno je da naučite neke psihološke metode.


Volite da planirate svaki minut života svog deteta? Kada će jesti, do kada će se igrati kockicama, a kada će crtati? Ako postoji jedna stvar koja važi za okupljanja i dečije igre, to je činjanica da se to ne može isplanirati do poslednjeg momenta.

Razumljivo je da roditelji žele da isplaniraju igre kojih će se deca igrati kada se okupe, ali ne postoji ništa gore od toga da ostavite decu da mirno crtaju i da se oni nakon nekoliko minuta vrate i kažu vam da im je dosadno. Bitna stvar kod dečijih okupljanja jeste da ne trebate da isplanirate svaki minut umesto njih.



Konstantnim planiranjem kvarite sve prednosti igre. Nestruktuirana igra može povećati kreativnost, komunikacijske osobine i samopouzdanje vašeg deteta - istakla je Roja Dedeauks, porodični terapeut. Deca moraju da nauče kako da komuniciraju, da prave kompromise, pa i da se bore sa osećajem dosade bez roditeljskog mešanja, prenosi Romper.

Kada pokušate da isplanirate kada će se i s kim vaše dete igrati, samo uništavate detetovo pravo na slobodno učenje kroz igru. Kada struktuiramo dečiju igru, tu se više ne radi o deci, nego o našoj ideji kako bi dete trebalo da provodi svoje vreme. Igranje se tada vrti oko vas i vaše vizije igranja, a dete se povlači u sebe, jer želi da ispoštuje vaše želje.



Planiranje dečijeg igranja od početka do kraja, može biti prilično stresno za roditelje. Još je stresnije kada je vaš red da organizujete dečije okupljanje, ali vi ne želite to da uradite. Tim gestom sebi uskraćujete priliku da se upoznate sa drugim roditeljima. Roditelji žele da im deca brzo rastu i da se razvijaju, pa sami sebi stvaraju ogroman pritisak, da moraju stalno da zabavljaju i uče svoju decu. To nije zdravo za roditelje.

Pokreće Blogger.