Biti dobar roditelj nije lak posao: Mnoge majke griješe i kada misle da rade sve ispravno

Nije lako biti dobar odgajatelj, pogotovo ako vaše mjere ne uspjevaju i ne ide sve kako ste planirali.


Svaka majka želi svom detetu najbolje. Želi da odraste kao nezavisna, voljena osoba i da mnogo postigne u životu. Ali, nažalost, biti dobar roditelj nije tako lako i niko vam neće sa poverenjem reći kako da dobro vaspitate dete. Međutim, greške se vide na daljinu, pa ćemo ovam ovaj put govoriti o njima.

Za vas smo izdvojili 8 tipova majki koje pogrešno vaspitavaju svoju decu: 1. Despot: Nepopustljiva i čvrsta majka u svom odnosu sa detetom beskompromisna je i ponekad potpuno bezobzirna. Trudi se da bude zahtevna i u svemu se pridžava određenog obrazovanja u skladu sa svojim principima i pogledima na svet.



Ali u stvarnosti, to ne ostavlja deci ni najmanju priliku da pokažu nezavisnost i osete značaj sospstevnih odluka. 2. Nesigurna: Takva majka nije sposobna da odgoji nezavisnu, aktivnu, svrhovitu osobu. Nesigurna majka sumnja u sve, čisto preferira da bude u senci, trudi se da "ne iskače" kako ne bi stovila moguće nevolje i probleme.

Ona nema posebne ambicije i želje da u životu postane nešto više. Stoga deca takvih majki odrastaju kao ljudi slabe volje, stalno u strahu od gubitka i nedostatka poverenja u svoje sposobnosti. 3. Pesimista: Deca koja se skladno razvijaju trebalo bi da odrastaju u uverenju da život nije bajka.



Greške postoje i to nije loša stvar. Pesimistična majka dovodi dete u ćorsokak, puneći mu glavu pričama kako nema izlaza i da je smrt neizbežna. Ona ga tako odgaja da se nikad ne bori, jer će kraj i onako doći. 4. Ravnodušna: Savremeni roditelji veoma retko primećuju svoju ravnodušnost prema deci. Iako se to prilično često dešava.

Zbog stalnog i velikog posla, umora i roditeljskog egoizma, deca ovih majki su u većini slučajeva prepuštena sama sebi. Ove žene su prilično uspešne i napredne, ali one svoje dete doživljavaju kao prijatan dodatak.

Pokreće Blogger.