Životne lekcije koje nas uči famozna knjiga Alhemičar: "Strah je gori od same prepreke"

Paulo Koeljo je jedan od najuticajnijih pisaca današnjice. Najviše se proslavio sa knjigom Alhemičar koja je imala ogroman uticaj i inspiraciju na ljude širom svijeta. U nastavku donosimo jedne od najvažnijih lekcija kojima nas je naučila baš ta knjiga:


1. Strah je veća prepreka od same prepreke: "Recite svom srcu da je strah od patnje gori od same patnje. I da nijedno srce nije patilo kada je tražilo svoje snove, jer je svaka sekunda potrage drugi susret sa Bogom i sa večnošću." Svaka nova potraga zahteva ulazak na neistraženu teritoriju - to je zastrašujuće.

Ali sa svakim velikim rizikom dolazi velika nagrada. Iskustva koja ste stekli u ostvarivanju vašeg sna učiniće da se sve isplati. 2. Ono što je "istina" će uvek istrajati: "Ako je ono što čovek pronađe napravljeno od čiste materije, to se nikada neće pokvariti. I uvek se može vratiti.



Ako je ono što ste pronašli samo trenutak svetlosti, kao eksplozija zvezde, nećete naći ništa na povratku." Istina ne može biti prikrivena dimom i ogledalima - ona ​​će uvek biti čvrsta. Kada tražite "pravu" odluku, to će biti ona koja će izdržati testove vremena i težinu ispitivanja i proveravanja.

3. Prekinite monotoniju: "Kada je svaki dan isti kao i drugi, to je zbog toga što ljudi ne prepoznaju dobre stvari koje se događaju u njihovim životima svaki dan kada sunce izlazi." Zahvalnost je praksa pronalaženja dobra u svakom danu. Život lako može da postane stagnirajući, zemaljski i monotoni, ali to se menja u zavisnosti od toga šta izaberemo da vidimo.



Uvek postoji srebrna obloga, ako je potražite. 4. Prigrlite sadašnjost: "Zato što ne živim ni u prošlosti ni u budućnosti. Zanima me samo sadašnjost. Ako se uvek možeš koncentrisati na sadašnjost, bićeš srećan čovek." Nema smisla bivati u prošlosti i dopustiti da vas ona definiše, niti se izgubiti i brinuti za budućnost.

Ali u sadašnjem trenutku, vi ste u polju mogućnosti - kako ćete se uključiti u sadašnji trenutak i usmeriti vaš život? 5. Vaš uspeh ima efekat talasa: "To rade alhemičari. Oni pokazuju da, kada se trudimo da postanemo bolji nego što jesmo, sve oko nas postaje bolje."

Rast, promena i evolucija utkani su u tkivo stvarnosti. Postati bolja verzija sebe stvara efekat talasanja koji koristi svima oko vas: vašem životnom stilu, vašoj porodici, prijateljima, vašoj zajednici. 6. Donesite odluku: "Kada neko donese odluku, on u potpunosti uplovi u jaku struju koja će ga nositi do mesta do kojih nikada nije ni sanjao da će doći."

Pokreće Blogger.