Zašto je važno da tetka bude prisutna u životu djeteta - Posebna rodbinska veza

Tetka je često omiljena osoba u životu djeteta jer je ona kao druga majka, samo malo više kul verzija.


Zašto su tetke toliko značajne i posebne? One su i drugarice i saveznici, i rame za plakanje, i neko kome ćemo u svim uzrastima lako odati tajnu i ispričati problem, osoba koja će nam za rođendane uvek doneti veličanstven poklon ili, kasnije, ćušnuti u džep pare da niko ne vidi.

Izboksovaće nam kod roditelja prvo samostalno letovanje. Ona je kao priručnik sa uputstvima kako se ponašati kada doživimo prvo ljubavno razočaranje, bodre nas kada sve krene naopako, katkada i opasno, kritikuju ali, naprosto, one znaju i razumeju sve što nam se događa.



U kakvoj su prednosti deca koja imaju tetke, pa i tetke koje imaju svoje “zlato”, pojašnjava Radmila Vulić Bojović, psiholog i porodični terapeut. Tetka je često istih godina kao majka. Ipak, dete će pre poveriti tajnu tetki nego majci. Zašto?

Deca u principu teško postavljaju roditeljima pitanja ili pokreću teme za koje misle da će roditelja uznemiriti ili da će mu biti nelagodno da na njih odgovara. Deca majke nesvesno štite i neretko žele što duže da ostanu naivna i nevina u njihovim očima. Sa tetkama je drugačije.



One su dovoljno bliske da mogu biti osobe od poverenja, a ipak ih nisu rodile, pa se mogu malo i razočarati. Prave tetke su kao ona druga, najvažnija linija odbrane – sigurnosna mreža koja će nas uvek podržati, ako nam je prva nedostupna ili je zatajila.

Šta je to što samu tetku čini slobodnijom i nonšalantnijom u odnosu sa decom? Tetka nije i ne treba da bude roditelj. Roditelj snosi odgovornost, a pod teretom i pritiskom odgovornosti često smo nespontani i pomalo kruti.

S druge strane, tetka ima ljubav – pre svega prema svom bratu ili sestri – a posledično i prema njihovom porodu. Dakle, ljubav se ne deli, ona se umnožava, zato je sjajno biti tetka, a još lepše imati tetku. Ipak, od nje se dobijaju i prva “uputstva” o životu, o nekim ozbiljnijim, zabranjenim temama, pa i kada nas sustignu problemi.

Pokreće Blogger.