Velike riječi Vinston Čerčila: "Uspjeli ste u životu ako radite ono što volite"

Vinston Čerčil je bio veliki i uvaženi političar i pisac čije riječi se i dan danas pamte i prepričavaju.


Moje najveće postignuće je bilo u tome da sam uspeo svoju ženu ubediti da se uda za mene. Diplomata je onaj koji dvaput dobro razmisli pre nego ništa ne kaže.  Istorija se ponavlja, ali svaki put sve više košta.  Najviše se laže u ljubavi, lovu i u predizbornoj kampanji.

Ne mogu vam ponuditi ništa osim krvi, napora, znoja i suza. Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi.  Mene je lako zadovoljiti sa najboljim. Neprekidan trud, a ne snaga i inteligencija, je ključ da otključamo naše mogućnosti.



Tajna uspeha u životu nije da čovek radi ono što voli, već da voli ono što radi. Umesto da se unapred brinemo, bolje je da unapred razmišljamo i planiramo. Uspeti znači prihvatati neuspeh za neuspehom ne gubeći entuzijazam. Ja jesam možda pijan, ali gospođo, ja ću se ujutro otrezniti, a vi ćete još uvek biti ružni.

Stav je mala stvar koja pravi veliku razliku. Pesimista vidi teškoću u svakoj prilici, dok optimista vidi priliku u svakoj teškoći. Uvek možete računati da će Amerika uraditi pravu stvar – nakon što pokušaju sve ostalo. Ovo još nije kraj. Nije čak ni početak kraja.



Ali je možda kraj početka. Govor bi trebao biti poput ženske suknje: dovoljno dugačak da bi pokrio temu, a dovoljno kratak da bi bilo zanimljivo. Moramo strašno da pazimo da ovo spasavanje ne smatramo pobedom. Ratovi se ne dobijaju evakuacijama.

I još jednom je potvrdio britansku odlučnost: Branićemo našu otadžbinu. Ako treba godinama, ako treba sami. Izdržaćemo do kraja, borićemo se na okeanima i morima, sa sve većim pouzdanjem i sve većom snagom, borićemo se u vazduhu, borićemo se na obalama, borićemo se na aerodromima, borićemo se na poljima i na ulicama i na brdima. Nikada se nećemo predati.

Pokreće Blogger.