Savjeti psihijatra: "Nek su vam rod, ne morate ih trpiti"

Bez obzira kakav vam život podari, ko su vam roditelji a ko rođaci, ne morate trpjeti neke ljude.


Što su granice i kako ih postaviti? - Od djetinjstva učimo o postavljanju granica. Od rođenja, djeca stalno uče o svojem okolišu i činjenici gdje završava njihovo "ja" i započinje netko drugi - pojašnjava psihijatrica Carlene MacMillan iz klinike Brooklyn Minds Psychiatry.

Dobre granice trebale bi biti dio svakog odnosa, osobnog i profesionalnog - ustvrdila je MacMillan. Za razvoj takvih granica moramo znati što želimo ili trebamo u pojedinoj situaciji. MacMillan savjetuje da budete vrlo jasni u vašim željama bez pretpostavki kako član obitelji zna što vam treba. 



Budite spremni ponoviti istu stvar nekoliko puta. Bilo bi dobro naglasiti koliko dobre granice osnažuju odnose te da komuniciranjem svojih granica zapravo želite ojačati vašu vezu, savjetuje ona. Pripremite se da će sugovornik vjerojatno i sam iznijeti neke granice zauzvrat, pa ih upitajte što im treba poštujući ograničenja koja su postavili kako biste osigurali bolju dinamiku.

Dodatno, upamtite da je važna ustrajnost. - Ako ste članu obitelji rekli da mu nećete posuditi novac jer sumnjate da će ga neprimjereno iskoristiti, ustrajte u tome i ne dopustite da vas nagovori da promijenite mišljenje, navodi MacMillan. Kad netko ne poštuje postavljene granice, Fraga savjetuje ponoviti ih na jasniji način.



Ako izostane poštovanje, najbolje je izaći iz takve veze, makar na neko vrijeme. MacMillan kaže kako često kroz praksu susreće ljude kojima članovi obitelji na mobitel šalju ružne poruke. Savjetuje im da u tom slučaju odgovore: 'Na ovo neću odgovoriti i blokiram tvoj broj na 24 sata. Možemo ponovo razgovarati kad se ohladiš'.

Ako jasno postavite granice i vidite da vas ne poštuju, možda će pomoći ako jasno izrazite da ćete se udaljiti uz objašnjenje zašto to radite. - Ako vas nastavljaju kontaktirati, nemojte se uvući u razgovor jer ste jasno dali do znanja što mislite. Ako se uvučete u razgovor, šaljete poruku da veza i dalje postoji, što je zbunjujući signal, kaže ona.

Pokreće Blogger.