Pusti komšiluk, babe i žabe: Počni ugađati sebi jer drugima ćeš teško

Kada shvatiš da je teško ugoditi drugim ljudima tada shvatiš da si griješila što nisi više mislila na sebe.


Još uvek postoji ogromna razlika između muškaraca i žena. Vrlo često se takva nejednakost maskira - čak je i ne primećujemo, ona je tako organski uklopljena u našu kulturu. Ponekad to podržavaju i same žene. Na primer, mnogi smatraju da bi svuda trebali dati sve od sebe, pretvarajući se istovremeno u super ženu, pa čak i u polubogove.

Dakle, naša kuća treba da bude u savršenom redu, deca treba da budu savršeno vaspitana (po pravilima muža, svekrve, šire i uže rodbine, komšiluka), moramo ostati lepi, bez bora i sala, sa savršenim noktima, kosom i garderobom. Naravno, trebamo i raditi, jer nije više moderno biti domaćica.



Iskreno verujemo da ćemo, ako prestanemo da radimo postati predmet osude drugih žena kojima je teško razumeti zašto smo odlučile da živimo drugačije, iako nismo bile prisiljene na to. Štaviše, ako ne ispunimo svoje "dužnosti", uskoro ćemo osetiti lagani pritisak u vidu pitanja koji na prvi pogled deluje bezazleno, ali u stvari kritikuje:

"Ne radite?"; "Šaljete dete u vrtić, a vi ne radite?"; "Ne oblačite se kao ranije, zar ne?" Ne želim više biti superžena. Ne. I to kažem glasno i jasno. Neću više da igram ovu ulogu. Svako ima granicu. Nemoguće je tiho podneti i ispuniti sve ono što se od nas očekuje, čak i uraditi to savršeno. Svi su skloni greškama.



Neke stvari radimo dobro ili vrlo dobro, ali izgleda da se sa kritikom i očekivanjima okoline nosimo izuzetno loše. Glavna stvar ovde je ne dozvoliti sebi da podlegnete pritisku okoline ili odgovornostima koje svet želi da nas "nagradi".

I definitivno ne bismo želeli da potcenimo sebe zbog nemogućnosti postizanja savršenstva, jer ćemo se u suprotnom uvek osećati inferiorno. Kako prestati biti savršena žena? Pre svega sagledajte nivo svog samopoštovanja. Žena se po pravilu stalno potcenjuje, zbog ideje o svojoj ulozi u društvu koje su dobile odmah po rođenju.

Često je ta dodeljena uloga suprotna ženinim planovima za život i to odmah postaje izvor frustracije i anksioznosti. Žena ima osećaj da treba da bude bolja: kao radnica, kao majka, ljubavnica... A ako se ovi zahtevi koje nam nameće spoljni svet ispostave kao nedostižni, osećamo se kao promašaj! Pusti komšiluk, babe i žabe: Počni ugađati sebi jer drugima 

Pokreće Blogger.