Psiholog Litvak: "Postoje samo tri osobe kojima bi se trebali svidjeti"

Život je nepredvidiv, a ako u međuvremenu pokušavate sve da zadivite na kraju nećete zadiviti nikog.


Svaki čovjek je rođen za sreću. Ali da li postoji mnogo onih koji mogu da kažu da su zaista srećni? Vjerovatno, samo mali broj vas će odgovoriti potvrdno. Pa šta je potrebno za sreću? Čovjeku je potrebno da se svidi trojici ljudi: sebi, šefu i ljubavnom partneru.

Pri tom, treba imati u vidu da se sa ženom (mužem) može razići, a sa posla otići. Samo se od sebe ne može nigdje pobjeći. Zato se prije svega treba sviđati samom sebi. Mnogi ljudi spore sa ovim stavom, spominju djecu. Oni su tek na četvrtom mjestu.



Djeca odlaze, i to mnogo prije nego što odu fizički. Od 12-14 godina, oni već počinju da preziru roditelje, ne razumiju ih. Sa 20 godina pri pravom vaspitanju djeteta, ono odlazi iz kuće i potpuno se odvaja. Ali porodica, ako je pravilno izgrađena, može da traje mnogo duže, i 40 i 50 godina.

Želio bih da kažem nešto o tome što se zove sudbina. Kako izaći iz scenarija života? Od početka čovjek je programiran na rast, ali počinju da djeluju "virusi", i on pravi krugove. Po sudbini čovjek treba da se podiže sve više. Još je Maslov govorio da žalbama nema kraja, ali po njihovom nivou može se suditi o nivou potreba.



Na primjer, ako se čovjek žali na nedostatak automobila - to je jedan nivo, a ako se žali na garažu, to je sasvim drugi nivo. Da biste promenili sudbinu - morate izaći iz scenarija. Promijenite sebe, zatim će se promijeniti scenario. I što je najvažnije, treba imati dobro mišljenje o sebi.

Pokreće Blogger.