Iz ugla udate žene: "Bitne stvari koje sam naučila u prvih 5 godina braka"

Brak obično nije onakva zajednica kakvom je mnogi zamišljaju, naprotiv, nekad je baš suprotno.


1. Najbolji način kako pokazati ljubav mome suprugu je da oponašam ljubav kakvu bih ja željela da dobijem 2. Umjesto da čekam i molim se da se moj suprug promjeni, shvatila sam da isto tako i ja treba da mjenjam svoje navike i nedoslijednosti.

3. Kvaliteta zajedničkog vremena u braku ne može uvijek biti zamjena za kvantitetu vremena koje vam je potrebno. U braku vam je uistinu potrebno i jedno i drugo. 4. Čovjek sam sebi mora biti na prvom mjestu, onda supružnik, a zatim djeca. A ovaj redoslijed se lako izokrene.



5. Mudrost je naučiti otpustiti stvari. 6. Sloboda dolazi kada smo u stanju oprostiti čak i prije nego što od svog supružnika čujemo riječi “žao mi je”. 7. Biti ponizan u braku znači reći: “Bila bih počašćena kada bi me i dalje volio.” 8. Biti sluga u braku znači radije reći “ne zaslužujem te”, nego obratno.

9. Jednostavna djela ljubavi sjedinjuju dvoje ljudi. 10. “Ne dopustite da sunce zađe nad vašom srdžbom” je citat koji se mnogo lakše izgovori nego učini. Jedno od vas mora biti odlučno i imati namjeru otpustiti problem prije nego što dan dođe kraju. 11. Nije baš da se o SVEMU mora razgovarati. (Meni je ovo u početku bilo jako teško.)



12. Izgubiti sebe u braku znači staviti interese, želje i potrebe onog drugog na mjesto (ne samo iznad) svojih vlastitih. 14. “Ljubav je slijepa” nije tako loša fraza kada izaberete biti slijepi na manje lijepe osobine svog supruga.

Pokreće Blogger.