Istraživanja pokazuju: Nedostatak pažnje u djetinjstvu bi mogao dovesti do lošeg braka

Djetinjstvo je najdelikatniji period čovjekovog života u kojem on najviše uči i sprema se za dalje.


5 nezdravih tipova veza uzrokovanih emocionalnim zanemarivanjem u djetinjstvu 1. Ogradili ste se od partnera. Možda se čini da ste uključeni u sve aspekte zajedničkog života, no ono što je najvažnije, nedostupni ste emocionalno. Često sam čula mnogo muževa i žena koji su pretrpjeli emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu, pa kažu da im u vezi nedostaje nešto važno.

"Osjećam se usamljeno", "Ti ne razgovaraš sa mnom", "Zašto me ne puštaš bliže", najčešća su pitanja s kojima se susreću. 2. Ne izražavate želje partneru. Prirodni rezultat kad ste izvan dosega s osjećajima je nemogućnost spoznaje vlastitih želja, osjećaja i potreba.



Kao dijete, nisu vas to pitali dovoljno često. Stoga ste zaključili da osjećaji, želje i potrebe nisu važni, pa i danas živite s istim tim mislima. Zapravo, toliko se rijetko pitate što zapravo želite ili trebate, da nemate odgovore na takva pitanja. Ako ih ne znate sami izraziti, ostavljate partneru da se bavi pogađanjem.

3. Previše se bavite tuđim željama i potrebama. Ako ste nesvjesni vlastitih želja i potreba, možda ćete se fokusirati na želje i potrebe ljudi koji vas okružuju. Mnogi koji su pretrpjeli emocionalno zanemarivanje prema sebi nemaju suosjećanja, no preosjetljivi su kad je riječ o drugima.



Vjenčate se, a zatim partneru omogućujete i više nego što treba istovremeno zakidajući pojedinca kojem najviše treba - vas. Pravog vas. I unutrašnjem ja trebaju emocije. 4. Ne znate kako izraziti osjećaje. Odrastajući u obitelji u kojoj ne izražavaju osjećaje, ostajete bez znanja tako nužnog u odraslom svijetu, osobito u braku, ističe psihologinja Webb.

Znati kako identificirati osjećaje i pretvoriti ih u riječi te ih izraziti partneru na način da ih razumije, to su vještine kojima se rješava niz problema, a ujedno omogućuje partnerima da uče jedno o drugome. 5. Izbjegavate sukob. Par koji se svađa ostaje zajedno. No nedostatak emocionalnih komunikacijskih vještina znači da sukob postaje teži nego što bi trebao biti.

Bojite se postaviti se u situaciju s kojom se ne znate nositi, pa zadržavate sve prigovore u sebi umjesto da ih glasno izgovorite partneru. Ako je partner ljut, vi bježite. Osnovni izvor emocionalne intimnosti u braku je zajednički rad na sukobu, a to je ono što vama i partneru nedostaje.

Pokreće Blogger.