Genetika je čudo: Naučnici vjeruju da djeca nasljeđuju od očeva 10 stvari

Naučnici su došli do zanimljivih otkrića ispitivajući što veći broj stanovnika o povezanosti oca i sina.


1. Boja očiju: Ako otac ima tamnu boju očiju, velika je vjerojatnost da će i dijete imati tamne oči. Kako to da roditelji sa smeđim očima mogu imati plavooku djecu? 2. Problemi sa srcem: Određeni geni koje dijete dobiva od oca mogu povećati vjerojatnost za srčane probleme za 50 posto.

3. Usne: Punije usne se obično nasljeđuju od tate. Iako naravno ovo ne predstavlja nikakav zdravstveni problem, zanimljivo je znati ovakvu informaciju. 4. Visina:  Oba roditelja su važna kod ove fizičke karakteristike, ali čini se da tata ima značajniju ulogu. Često na ukupnu visinu ima utjecaj od nekoliko centimetara.



5. Kosa: Otkriveno je da tatini geni imaju veliki utjecaj na strukturu i boju kose. To je osobito važno ako tata ima tamnu kosu. 6. Problemi s mentalnim zdravljem Pokazalo se da stariji očevi imaju značajan utjecaj kada je riječ o djetetovom mentalnom zdravlju. 

7. Smisao za humor: Ne postoje istraživanja koja ovo dokazuju, ali prema primjerima iz svakodnevnog života, ovo je više istina nego laž (u to je uvjerena većina očeva). 8. Navike spavanja: Ovo često odlučuje kako će dijete spavati u krevetiću, i te navike ostaju dugo u djetetovom životu.



9. Dentalni problemi: Zubi i usta imaju puno veze s genetikom, posebno kada se radi o veličini i obliku zuba. Muški geni su dominantniji u ovom slučaju, pa već unaprijed znate kakva bi mogla biti situacija.

10. Neplodnost: Časopis "The Journal of Human Reproduction" otkrio je da muškarci koji su začeti s potpomognutom oplodnjom imaju niži broj spermija u usporedbi s muškarcima koji su začeti prirodnim putem. 

Pokreće Blogger.