Zašto Tesla nije želio da se ženi: "Ljubav bi dokrajčila moj intelekt"

Nikola Tesla je čitav svoj život poklonio nauci i nije htio u tu vezu da upliće ljubav ili neku ženu.


Unatoč činjenici da je jedan od najzaslužnijih umova čovječanstva čije inovacije su temelj današnjeg modernog svijeta, ono što je javnost uvijek intrigiralo je činjenica da je bio apsolutno imun na ženske čari. Nikola Tesla se nikad nije ženio, niti je imao službeno djevojku, no žene su unatoč svemu ili možda baš zbog toga ludjele za njim.

Kako ih je odbijao te zašto se nije ženio slavni je znanstvenik otkrio svom prijatelju, srpskom pjesniku Lazi Kostiću. Naime, njih su se dvojica redovito dopisivali, a Kostić mu je u jednom pismu predložio da se oženi Lenkom Dunđerskom, jednom od najljepših i najobrazovanijih djevojaka njihovog vremena.



Ovu informaciju potvrdio je Pero Zubac u dokumentarcu o pjesniku Lazi Kostiću. Zapravo je Laza Kostić godinama bio zaljubljen u 30 godina mlađu Lenku te ju je, da bi se zauvijek udaljio od nje, za ženu predložio Nikoli Tesli, u pismu koje mu je poslao.

Na prijedlog Laze Kostića da se oženi Lenkom, koja je u tom trenutku imala 25 godina i bila nasljednica jednog od najbogatijih Srba tog vremena, Tesla je odgovorio samo ovo: Brak me ne zanima. Svijeća ne može gorjeti na dva kraja, ja sam se odavno s naukom vjenčao.



U prenesenom značenju nije htio da sjedi na dve stolice i svoju pažnju dijeli na dve strane. Lenki je Tesla bio zanimljiv, a budući da je bio poznat kao i markantan te zgodan muškarac pred kojim je velika budućnost, bile su velike šanse da bi se ovaj brak ostvario samo da je Tesla pristao.

Nije vjerovao da čovjek može imati sve Smatrao je da bi ljubav dokrajčila njegov intelekt, da bi to ometalo njegov rad pa je živio u celibatu. Jednom prilikom je rekao: Mislim da ne biste mogli nabrojati mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi.

Pokreće Blogger.