Sestra je dar sa neba: 5 razloga zašto biste joj trebali biti zahvalni

Svako ko ima sestru treba da shvati da je ona dar sa neba kojeg ne dobije baš svako u životu nažalost.


1. Uz nju su šanse za razvod manje: Studija provedena na državnom sveučilištu Ohio pokazala je da se djeca, koja odrastaju uz braću i sestre, kasnije u životu rijeđe razvode. Razlog tomu je možda i taj što, recimo, stariji utječu na mlađe tako da izrastu u zrelije i manje egocentrične osobe.

Naime, iskustva iz djetinjstva uvelike utječu na nas i to u kakve ljude ćemo izrasti. Djeca koja odrastaju uz braću i sestre već od najranije dobi uče dijeliti i rješavati sukobe, a to je jako važno iskustvo za kasnije romantične veze. Starija sestra ima posebno jak utjecaj jer je često uzor mlađima. 



2. Zbog nje su roditelji blaži prema mlađima: Odrastanje je uglavnom teže za stariju sestru nego za mlađu jer su roditelji tijekom njezinog odrastanja možda bili previše zahtjevni, previše su strahovali, imali prevelika očekivanja, griješili u mnogim stvarima i sl. Roditelji su, što je razumljivo, s drugim djetetom puno opušteniji jer imaju više iskustva.

Dakle, imate li stariju sestru, budite zahvalni na tome. 3. Ona vas razveseljava i podržava: Starija sestra zna mnoge stvari koje može naučiti mlađu braću i sestre. Ona je saveznik koji vas podržava, motivira i uljepšava vam dane. Starija sestra često je inspiracija koja vam pomaže utabati životni put kojim ćete krenuti.



Ona prepoznaje vaše sklonosti i talente i podržava vas u odlukama. Sasvim je normalno da mlađi imitiraju starije koji su zapravo temelj u oblikovanju njihove osobnosti. 4. Poboljšava mentalno zdravlje: Istraživači, koji se bave proučavanjem ovakvih tema, kažu da odrastanje sa sestrama smanjuje negativne emocije kod mlađih tinejdžera.

Manja je vjerojatnost da će se u tom osjetljivom razdoblju života osjećati usamljeno, krivo i kao da ih nitko ne voli. Utjecaj braće i sestara jako je važan za emocionalni razvoj i može pomoći u suzbijanju depresije. Također, otkriveno je da vas sestra čini ljubaznijom i empatičnijom osobom.

5. Pomaže otkriti značenje bezuvjetne ljubavi: Starija sestra je netko tko vam uvijek čuva leđa, čak i kada odrastete, ta povezanost će i dalje biti jaka i važna. Sa sestrom uvijek možete razgovarati o svemu, ona će pažljivo slušati i biti vam podrška.

 Sa sestrom je uvijek ugodnije podijeliti neke škakljive stvari nego sa roditeljima. A, ono najvažnije od svega, kada imate sestru, imate i najbolju prijateljicu u njoj koja neće samo tako nestati iz vašeg života. To je nešto na čemu trebate biti zahvalni jer puno ljudi nema takvu sreću, prenosi Bright Side.

Pokreće Blogger.