Psiholog objašnjava: "Mladenci koji odu od roditelja nose velik duhovni teret"

Život u braku nekada nije jednostavan, pogotovo ako uključuje i život sa roditeljima jednog partnera.


Iako ima pozitivnih primera života u zajednici, mladenaca sa roditeljima, svi smo svedoci da je ipak više onih negativnih, gde je napetost skoro pa svakodnevica. Ljutnja i frustriranost, kao i osećaj da se mora biti u zajednici u kojoj se ne želi biti, otežavaju zdravu i lepu komunikaciju, koja bi možda postojala kad ne bi bilo zajednice.

 Takođe, napominje Željka Kurjački, tu su i praktični razlozi, naročito ako ima dece. – Problemi u komunikaciji koje su davno prevaziđeni ili gurnuti pod tepih ponovo izlaze na videlo kada dođu snaja ili zet, a naročito deca. Kada se život u rutini poremeti i pojave se novi izazovi, tada svi stari nerešeni problemi traže da se reše. Zatim, tu je i sukob interesa. – Ako, recimo, snaja ima problem sa svekrvom, ona to ne može tako lako da podeli s mužem jer je to njegova majka. Vrlo je teško u toj situaciji biti na jednoj strani. Tako dolazi do problema u odnosu između supružnika, gde jedna strana oseća da nema podršku, a druga da nije poštovana – objašnjava Željka Kurjački Stanić.

Neizbežan kompromis: Najveći problem nastaje kada jedan partner želi da se osamostali, a drugi insistira na životu u zajednici. Zbog ovoga se brakovi završavaju. Ima li načina da se to reši? Ukoliko pak odluče da se odsele, mladenci se često suočavaju s razočaranim roditeljima, koji su sve uložili u kuću u kojoj su želeli da žive s decom i unucima. U tom slučaju, mladenci koji odu od roditelja nose velik duhovni teret.Može da se desi da roditelji ne shvate zašto im dete odlazi, da krive sebe ili pak da krive snaju ili zeta. Tuga i razočaranje su sasvim razumljivi. Ne bi trebalo, što većina i ne radi, da manipulišu tom tugom kako bi sina ili ćerku naveli da se loše osećaju i tako ih vrate.

Deca, s druge strane, takođe imaju zadatak da rade na svojim osećanjima ukoliko procene da je bolje da žive odvojeno. – Ta neprijatna osećanja usled odluke da žive odvojeno nisu loša. Ona zapravo pokazuju da je odnos s roditeljima dobar i da im je teško da se rastanu. To je ugao iz kog treba gledati na stvar.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.