Priča Branke iz Beograda: "Da mi je ova pamet bila još davno bih se razvela"

Mnogim ljudima razvod je asocijacija na nešto ružno, ali u nekim slučajevima nije tako nego suprotno.


Ovaj bračni par je godinama pomišljao na razvod, ali kad se ona konačno odlučila na taj potez, nije joj bilo svejedno. Nije joj se svidela ideja da njihova deca okrenu leđa jednom, a odu kod drugog roditelja. Bilo joj je teško da nađe stvari koje bi je razveselile. - Mislila sam da ću biti očajna, ali zapravo nisam.

Danas, nekoliko godina otkako smo se rastali, deca su dobro, a moj bivši i ja smo srećni jer smo otišli različitim putevima. Jedno od najvećih iznenađenja našeg rastanka je to što slobodan krevet u spavaćoj sobi u velikoj meri doprinosi mojoj sreći - kaže nam Branka M. iz Beograda.



Jednog dana ću možda ponovo živeti sa nekim, i možda nećemo imati ni dovoljno prostora i finansija da imamo odvojene spavaće sobe. Ali, za sada znam da mi je svake noći na raspolaganju niz sati neprekinutog sna. Deca me ne uznemiravaju pre 10h nedeljom, jer sam im tako i rekla.

Kad zatvorim vrata spavaće sobe, zaboravljam na sve oko sebe. Naravno, kad sam se u početku budila sama u bračnom krevetu, nije mi bilo svejedno. Bila sam navikla da mi je suprug tu. Kako je vreme odmicalo, postepno sam shvatala važnost samostalnog trenutka.



Sad zaspim kako zatvorim oči, i spavam do jutarnjeg zvona alarma. Tako dobro nisam spavala od tinejdžerskih dana. Pre braka sam uvek imala momka, a sa pojedinima sam i živela u istom prostoru. Tad sam bila mlada majka sa ćerkicom, i sa tadašnjim momkom smo delili jednosoban stan.

Kad sam se udala, dobila sam još dvoje dece. Muž i ja bismo se često budili sa malenim, znojavim detetom između nas. Loše sam spavala. Budila bih se iscrpljena. Nakon izvesnog vremena sam se osećala nekorisnom, malaksalom. Posle razvoda sam želela da brinem o sebi i svojoj deci. Počela sam da se bavim stvarima koje ne zahtevaju novac ili nekoga da mi čuva decu.

Sad imam vremena za dugu toplu kupku, knjigu, novine u krevetu i, najvažnije, za san. Krevet je jedino mesto na koje mogu da odem, a da je u potpunosti moje - smatra Branka i napominje da je veća verovatnoća da ostane zdrava ako svaku noć ima sedam do osam sati sna.

Pokreće Blogger.