Istraživanja pokazuju: Da li su starije majke bolji roditelji

Divno je postati mlada majka, ali pitanje je koliko su mlade djevojke bolji vaspitači i odgajatelji?


Šta mislite da li su starije majke bolji roditelji? Anatomija i fiziologija mladog tijela lakše podnose trudnoću, međutim, psihološka zrelost majke pokazala se važnom za razvoj djeteta, objavljeno je u studiji European Journal of Developmental Psychology.

Istraživanje sprovedeno u okviru Arhus univerziteta u Danskoj, pokazalo je da deca između 7. i 11. godine imaju manje bihejvioralnih, socijalnih i emocionalnih poteškoća, ako su im majke zrelije. Takođe, ova djeca su društveno i verbalno bila sposobnija od svojih vršnjaka čije su majke mlađe.Studijom je obuhvaćeno blizu 5 000 majki i njihove djece. Starije majke su na početku majčinstva oslobođenije stresa i imaju pozitivniji stav o djeci i roditeljstvu. “Kako ljudi s godinama postaju fleksibilniji samim tim su i emocionalno zreliji i tolerantniji prema drugima.

Na taj način se oko djeteta formira pozitivna psihosocijalna okolina koja utiče na podizanje djeteta. Starije majke su djeci pružale bolju ravnotežu sloboda i jasnije granice“ a i pomagale da donose promišljenije odluke, objasnio je autor studije, Dion Somer.Iako studija nije definisala u kojim godinama ženu možemo klasifikovati kao stariju, a time i zreliju majku, neka slična istraživanja za ovo navode starost iznad 35. godine, piše “Geek“.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.