Genijalni savjeti koje bi svi mladenci trebali usvojiti - "Naučite se zdravo svađati"

U svakom bračnom odnosu postoje varijacije u odnosu i isto tako svađice koje su sasvim prihvatljive.


Bračni balon je sigurnosni sistem vaše veze. Zamislite ga kao čahuru stvorenu vrijednostima i obećanjima koje par dijeli, a koja štiti vezu od utjecaja izvana - objašnjava bračni savjetnik Stan Tatkin. Tu čahuru gradite i osnažujete rečenicama poput:

'Naša veza mi je važnija od potrebe da budem u pravu' i 'Ti ćeš biti prva koja će čuti bitne informacije'. - Kako bi napravili vlastiti 'bračni balon' zajedno napišite koji su vam ciljevi, vrijednosti, želje i slično. Tako ćete vidjeti gdje ste usklađeni i oko kojih pitanja se ne slažete.



U trenutku krize, uvijek se možete vratiti tom popisu i staviti stvari u perspektivu - savjetuje psihijatar Simon Rego iz New Yorka. Naučite se zdravo svađati: Trebali bi tražiti situacije u kojima su oba partnera na dobitku. Ako vidite da vam je partner ljut, uplašen ili pod velikim stresom, trebali bi pružiti ruku pomirenja prije nego svađe eskaliraju u bijes.

Dobra je ideja dogovoriti sigurnu riječ, koja će označavati da je vrijeme za predah, a i dobro je da ta riječ bude nešto smiješno ili luckasto, kako bi se humorom smirila napeta situacija. Tako se recimo možete odlučiti za riječi poput 'palčić' ili 'guza'.



Zamislite da netko usred svađe poviče 'palčić' ili 'guza', vjerojatno ćete se oboje nasmijati pa će vam se biti lakše smiriti i kasnije nastaviti normalno razgovarati - savjetuje Tatkin. Radite stvari zajedno: - Partneri grade odnos i ljubav kroz dijeljena iskustva.

Jako zaljubljeni parovi sudjeluju u raznim aktivnostima zajedno. Neki od najljepših intimnih trenutaka u vezi dolaze iz jednostavnih zadovoljstava kao što je zajedničko kuhanje, vježbanje, komentiranje knjiga, učenja novih vještina i slično - tvrdi dr. Emma Seppala iz Sveučilišta Stanford.

Pokreće Blogger.