Za sve koji imaju problem sa nesanicom - Stručnjaci savjetuju odličan metod

Nesanica sve više pogađa ljude modernog doba, i često nema veze sa izmorenošću i načinom života.


Nesanica je jedan od velikih problema današnjice. Američka akademija medicine spavanja otkrila je da jedna od tri odrasle osobe u SAD ima simptome nesanice, a podaci pokazuju da se godišnje dogodi oko 100 hiljada nesreća izazvanih spavanjem za volanom.

Postoji trik za koji naučnici tvrde kako bi vam mogao pomoći da konačno u miru i brže zaspite. U nedavno objavljenoj studiji u saradnji s UT Health Science Center u Hjustonu i Univerzitetom u Južnoj Kaliforniji, istraživači su utvrdili da topla kupka ili tuš odlično utiču na san.



Oni su u tvrdili da kupka jedan do dva sata pre spavanja može značajno poboljšati vaš san. Topla kupka sat-dva pre odlaska u krevet podstiče čvršći san, u poređenju sa uobičajenim spavanjem bez kupanja. Takođe, ako se okupate ili istuširate u toploj vodi pre spavanja, 36 posto je veća šansa da ćete brže zaspati.

Zašto topla kupka ili tuš pomažu? Naša telesna temperatura nije konstantna - viša je ujutro i uveče, a najniža je u toku noćnog spavanja. Nakon tople kupke ili tuširanja, telo donosi veliku količinu protoka krvi na površinu, posebno u ruke i noge.



Taj protok krvi donosi toplinu iz jezgra na površinu i odbija toplinu u okolinu, što uzrokuje pad telesne temperature. Stoga, kupka ili tuširanje jedan do dva sata pre spavanja pomoći će vašem bioritmu i poboljšati vam san.

Pokreće Blogger.