Terapeut Despotović: "Spoj mlađe žene i starijeg muškarca može biti problematičan"

Da li ste se zapitali kolika je razlika među partnerima smatrana za optimalnu i prihvatljivu?


Žena koja odabere znatno starijeg partnera, sa njim započne vezu, a planira i brak najverovatnije ima neke neraščišćene odnose u primarnoj porodici. Reč je, obično, o odnosu sa ocem – nedostatku očinske figure ili je on, kao roditelj, bio apsolutni autoritet, pa ga devojka kasnije traži u partneru.

Porodični terapeut Vera Despotović kaže da ljubavni tandem mlađe žene i starijeg muškarca nije nužno problematičan, ali ima nekoliko rizičnih tačaka. O njima treba razgovarati kad se razmišlja o motivima zašto i kako biramo takvog partnera.



Prema nepisanim društvenim pravilima razlika od 10 godina je gornja – kritična granica iznad koje je sve pod znakom pitanja. Stručnjaci smatraju da je razlika od 3, 4 godine idealna. Ivan S. (52) razveo se pre šest godina. Izašao je iz braka bez većih trzavica i sa nekadašnjom suprugom je ostao u prijateljskim odnosima, zajedno podižu svoju dvanaestogodišnju ćerku.

Ipak, posle traumatičnog rastanka sa porodičnim životom zakleo se – nikad više. A onda je upoznao Mirjanu (25). Nije ni slutio da će se ikada više zaljubiti, imati planove o zajedničkom životu, posebno sa toliko mlađom ženom. Ivan kaže da se njih dvoje odlično slažu.



Najlepše im je kada su sami, u šetnji, bioskopu, na večeri... Okolina ih, kako navodi, „provocira“. Njeni prijatelji su bockali, zadirkivali dok ga nisu upoznali. Otac još ne zna za ovu osmomesečnu romansu, a majka guta knedle i ne može da shvati kako joj se voljeno dete odlučilo za partnera koji je generacija njenih roditelja.

Razlika u godinama zaista nije bitna za nas. Mi smo se pronašli, lepo nam je, radimo slične poslove pa se i dopunjujemo. To je to. Ali, da se razumemo, nisam nikada bio tip koji juri devojke, i sam sam sebe iznenadio − iskreno objašnjava iz perspekive starijeg muškarca naš sagovornik.

Pokreće Blogger.