Ljubavni terapeut objašnjava: "Svi žure da se vjenčaju, a ne znaju šta ih čeka"

Istraživanja pokazuju da je prva godina braka od velikog značaja i da utiče na dalji tok odvijanja.


Prva je godina braka mnogima najteža, a na probleme u njoj nisu potpuno imuni ni parovi koji su godinama zajedno i i maju djecu. Mlađim je parovima tako jer su obično predugo zaokupljeni planiranjem dana vjenčanja, a premalo razmišljaju o onome što slijedi.

U braku su ulozi veći nego prije i više se očekuje od oboje. Partnerov manji nedostatak ili 'mušica' poprima veći značaj kada razmišljate da se s tim morate nositi do kraja života. Kod mnogih se javlja i osjećaj da je zabava završena i sada se morate početi ponašati poput odraslih.



Britanska stručnjakinja za veze Tracey Cox daje nekoliko savjeta koji mogu pomoći da brak zaista bude sretan od samog početka. Priznajte da vam nije lako: Ako kažete: "Hej, ovo je pomalo čudno, zar ne?", na lagan i razigran način možete ukloniti pritisak koji je nastao i započeti razgovor.

Budite iskreni: Budite taktični, svakako, ali morate se naučiti biti otvoreni u vezi osjećaja, i dobrih i loših, jer će vam brak o tome ovisiti još desetljećima. Zaboravite na etikete: Neki vole činjenicu da su sada "gospodin" i "gospođa", dok se drugi osjećaju kao da im je otet njihov identitet.



'Biti nečija supruga zvuči mi jezivo. Volim muškarca za kojeg sam se udala, ali mrzim konotacije riječi muž i žena', rekla mi je tek udana prijateljica mjesec dana nakon svadbe - priča Cox. Ne odbacujte partnera jer vam se ne sviđaju stereotipi supruga i suprug.

Ne zaboravite se zabavljati: I dalje ste isti ljudi iako ste sada u braku. Ponašajte se tako. Radite ono što vas oboje čini sretnima, a ne ono što mislite da se od vas sada očekuje. Razgovarajte o tome što očekujete jedno od drugog: Bez obzira kako cool bilo vjenčanje, brak otkriva tradicionaliste u svima nama.

Vječne se feministice tako odjednom brinu oko toplog obroka na stolu, a muškarci priznaju da ipak ne zarađuju dovoljno. Nemojte se previše zamarati idejom o 'zauvijek: Razmišljajući 'zaglavio sam tu za cijeli život' pretvarate i najmanju sitnicu (zašto ne gasi svjetla?) u nešto s čime se odjednom ne može živjeti. 

Pokreće Blogger.