Hrabra žena stopirala od Zagreba do Bora Bore - Na putu upoznala ljubav života

Da li biste se ikada usudili na dugoročno putovanje u zemlje koje i ne poznajete, sami bez ikoga?


Na prvom putovanju je autostopirala do Francuske Polinezije, na drugom napisala knjigu, a treći puta na Markižansko otočje vratila se avionom zaručniku kako bi s njim nastavila zajednički život na otoku. Trebale su mi skoro četiri godine da stignem do tamo. Prošla sam kroz ukupno 25 država i svašta doživjela - priča nam ova svjetska putnica i putopiskinja.

Nakon toga se vratila kući, a onda je došla na ideju da dogodovštine s prvog putovanja prenese u knjigu koju je nazvala "What’s Wrong With You?", a koja je nedavno izdana na engleskom jeziku. Na drugo putovanje do dalekog otočja, na kojem je i odlučila napisati ju, krenula je - "s prave strane Pacifika".



Tek nakon godinu i pol dana saznala sam da pokušavam ustopirati brod do Bora Bore s krive strane oceana. Nakon što je proputovala gotovo cijeli svijet, putovala s raznim ljudima u automobilima, kombijima, brodovima, pa čak i jednim helikopterom, družila se sa suputnicima, prestala se šminkati i postala veganka, na markižanskom otočju je upoznala i ljubav svog života - zaručnika Tangyja.

Treće putovanje, ono "životno", kako ga naziva, donijelo joj je smirenje. Uz čovjeka kojeg je nenadano zavoljela odlučila je "baciti sidro" i skrasiti se na njegovom rodnom otoku Nuku Hiva te izgraditi život u kulturi i okruženju koje je potpuno drugačije od njene.



Za razliku od prva dva putovanja, na ovom ne mijenjam gradove i države kad mi dojade ljudi, okruženje ili neobična pravila, već se borim s time i pronalazim rješenja kako najbolje znam i umijem - govori Ana. Vedra po prirodi, na gotovo svakoj se fotki sa svojih svjetskih putešestvija široko smije, no priznaje da nije sve uvijek prošlo glatko i jednostavno.

Početak mog putovanja nije bio duhovan. Možda malo banalno zvuči, ali meni se jednostavno htjelo vidjeti svijeta i naravno, doći do Bora Bore autostopom. Živcirale su me priče ljudi koji su krenuli putovati da bi pronašli sebe i nisam htjela postati jedna od "tih". U to vrijeme sam imala 31 godinu i mislila da se dobro razumijem.

Nakon par godina provedenih s ruksakom na leđima, mogu reći da je i mene putovanje neočekivano okrenulo naopačke, ali na onaj dobar način - kaže Ana. U fazi samoće dok je putovala, uspjela se "dobro posložiti" i razlučiti što joj je bitno. Posložila je i odnos sa svijetom i ucrtala "dobar smjer u kojem vozi i danas".

Za svog partnera kaže da ih je povezala zajednička ljubav za prirodu, Markižansko otočje i kulturu. Tangy je vjerojatno zadnja generacija mladih umjetnika na otoku koji se bave njihovim tradicionalnim rezbarenjem drveta, školjki i kostiju koje ukrašavaju modernim i tradicionalnim motivima predaka.

24sata.hr

Pokreće Blogger.