Najpopularnija imena djece u Srbiji - Da li smo malo pretjerali?

Kakva imena dajemo našoj djeci? Da li se pridržavamo tradicije ili ipk pribjegavamo modernim imenima? Saznajte u nastavku teksta, donosimo statističke podatke.


Imena koja naši sugrađani najčešće daju svojim sinovima upravo su imena hrišćanskih svetaca, krsnih slava i apostola. Na tronu popularnosti i dalje suvereno stoji ime Luka, a za njim slede Stefan, Lazar, Filip, Vuk i Nikola. Najveći broj devojčica koje su prethodne godine iznesene iz porodilišta širom zemlje nose ime Sofija, a slede Dunja, Sara, Teodora, Milica i Nikolina.

Onima koji vole da razmišljaju globalno, zanimljiv će biti podatak da je ime Sofija najpopularnije ime za devojčice na svetu. Mali doprinos međunacionalnom poverenju mogao bi učini baš neki Luka, s obzirom da je to trenutno najpopularnije muško ime u Srbiji i u Hrvatskoj, a nalazi se među deset najpopularnijih i u Sloveniji.



Gordana Bjelobrk, šef Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku, primećuje da već tri decenije vlada „moda” da se devojčicama daju kratka imena koja po formi podsećaju na nadimke, a dečacima tradicionalna imena. – Nikada nismo imali ovoliko kratkih ženskih imena, koja po formi podsećaju na nadimke.

Mislim da je taj trend internacionalizacije ženskih i tradicionalizacije muških imena počeo devedesetih godina. Međutim, ako pogledamo poslednjih pola veka, u našoj zemlji rođeno je najviše dečaka sa imenima Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran i Nikola,.



A najveći broj devojčica nosi ime Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana – naglašava naša sagovornica. Do 1940. najpopularnije muško ime u Srbiji bilo je Milan, a žensko Radmila, posle rata ostaje Radmila, ali na svet dolaze sve češće Slobodan i Petar.

Pokreće Blogger.