Doktor savjetuje: "Ako imate mučnine tokom vožnje ponesite sa sobom đumbir"

Poznati američki doktor Alen Daglas savjetuje da ljudi koji vode borbu sa mučninama trebaju da prije posegnu za đumbirom nego za kojekakvim tabletama i napicima. 


Odlazak na duže putovanje za one sklone mučninama tokom vožnje može da bude popriličan stres i neprijatno iskustvo. Nervoza, vrtoglavica, povraćanje, osećaj mučnine u želucu mogu da pokvare svako putovanje, ali zahvaljujući prirodnim i drugim preparatima te nuspojave mogu da se spreče.

Mnogi roditelji ne žele najmlađe da izlažu “bespotrebnim” lekovima od ranih godina pa se okreću alternativnim metodama. Ako imate mučnine tokom vožnje bolje ponesite sa sobom đumbir. Iseckajte malo svežeg korena đumbira i pojedite jedan gram, oko pola kafene kašičice, tri sata pre putovanja.



Isto tako može da vam pomogne ako kapnete dve kapi eteričnog ulja đumbira ili eukaliptusa na maramicu i povremeno udišete za vreme vožnje. Držite oči zatvorene i stavite naočare za sunce, obavezno izbegavajte čitanje i sedite u smeru kretanja vozila.

Pomoći će vam i da gledate u jednu tačku, tačnije, da budete usresređeni i da ne činite nagle pokrete glavom. Sve više studija pokazuje kako je izrazito djelotvoran kod smirivanja mučnina, a posebno onih koje je izazvalo putovanje ili trudnoća.



Određeni lijekovi protiv mučnine mogu i oštetiti plod dok je đumbir siguran za upotrebu. Kod problema dišnog sustava, alergija, prehlada ili kašlja đumbir može biti koristan za poboljšanje prohodnosti dišnih puteva ublaživanjem simptoma stimulacijom sluznice.

Pokreće Blogger.