Vesna Dedić: "Razvela sam se po stare dane i to je bio najbolji potez u životu"

Nikada nije kasno za prave odluke. To upravo pokazuje ljubavna priča popularne spisateljice.


Voditeljka i spisateljica Vesna Dedić u više navrata je otvoreno govorila o razvodu od bivšeg supruga, kao i tome da je taj period za nju bio izuzetno stresan i težak. Svog bivšeg muža, lekara Srđana Milojevića, Vesna je upoznala 1995. godine na diplomskoj žurki svoje najbolje drugarice.

Šest godina kasnije rodila im se ćerka Lenka, a kada su nesuglasice u braku postale sve veće. Vesna je hrabro donela odluku da stavi tačku na zajednicu sa suprugom i život nastavi kao samohrana majka. - Mnogo sam plakala poslednjih godina braka.



Onda sam shvatila da je bolje da se razvedem nego da potonem u depresiju. Verujem da je svakoj ženi koja sama odluči da se razvede period posle rasturanja braka težak zbog osećaja odgovornosti prema svojoj egzistenciji i egzistenciji dece.

Međutim, svaka se prolepša i dobije neku čudesnu energiju jer dane počinje da troši na nešto smisleno umesto na besmislene pokušaje da se popravi brak. Drugačije je kada je žena ostavljena ili prevarena. Tada taj bol, kao što kaže junakinja “Seti se naše ljubavi”, sprži sve u ženi.



Eto, ja sam pobegla na vreme i vreme je pokazalo da je to bio moj najmudriji potez u životu - rekla je Vesna svojevremeno. Teški trenuci bili su mi oni uoči razvoda jer sam imala hiljadu moralnih dilema. Kada sam ih rešila i odlučila se na raskid, period posle toga nosi breme odgovornosti, ali nije težak. Ta uvrežena slika o napaćenim samohranim majkama rezultat je patrijarhalne licemerne kulture.

U mom okruženju je veći broj napaćenih udatih žena, a ne znam nijednu napaćenu razvedenu ženu. Brak treba čuvati i odlagati razvod do krajnjih emotivnih granica i nedoumica, ali kao što kaže junakinja mog romana Zauvek u srcu, ako je brak loš, onda iz njega treba iskočiti kao iz brzog voza makar polomili obe ruke i makar vam svi koferi ostali u vozu – ispričala je Vesna jednom prilikom.

Pokreće Blogger.