Priča koju vrijedi upamtiti: "Poslije teških vremena dolazi velika nagrada"

Kada imate utisak da se ceo svet urotio protiv vas, teško je da ostanete pribrani i smireni. Ali upamtite dobro - poslije teških vremena dolazi velika nagrada.


Sa druge strane, ako se ne smirite, vrlo je verovatno da ćete tako "vruće" glave doneti odluku zbog koje ćete se možda kasnije pokajati. Međutim, ovi saveti će vam pomoći da "ohladite" glavu kad sve krene naopako. Dišite duboko: Nekoliko dubokih uzdaha su efikasan način za smanjenje stresa, ali čini se da to često zaboravljamo.

Ako dođete u situaciju da počinjete da paničite ili ste iznervirani, brojite do deset i duboko dišite. Tako će se u telu osloboditi hormoni koji će mozgu poručiti da je sve OK. Takođe, na ovaj način ćete se brže smiriti, pa ćete onda bolje razmisliti o problemu sa kojim ste se susreli. Ništa ne traje zauvek: Podsetite sebe na to kada vam sledeći put krene nizbrdo.



Kada ste usred neke krize i lošeg perioda, lako je pomisliti da će tako zauvek ostati. Ali neće, jer ništa ne traje zauvek, pa ni to. Dakle, razmišljajte o tome da će i taj loš period proći i da će stvari vremenom biti bolje. Podsetite sebe na svoju snagu: Još jedna stvar na koju lako zaboravimo kada smo pod pritiskom je to koliko smo jaki.

Kad je kriza, lako posumnjamo u svoje sposobnosti. Zato se u tim trenucima malo "odmaknite" od problema i razmislite o svim problemima i situacijama sa kojima ste se ranije suočili. Ohrabrite sebe, recite sebi da vi to možete. Ne dozvolite sebi da dignete ruke i odustanete. Sagledajte problem iz raznih uglova: Kada ste pod pritiskom i imate utisak da vam ništa ne ide od ruke, postanete nervozni i počnete da paničite.



Tada izgubite i sposobnost da jasno razmišljate i da smislite alternative koje bi vam pomogle da prevaziđete krizu. Zato se udaljite od problema, smirite se i pokušajte da sagledate situaciju iz različitih uglova. Često nam je odgovor ili rešenje ispred nosa, ali nam panika ne dozvoljava da vidimo. Prihvatite realnost: Možda ste se u toj teškoj situaciji našli zato što ste pokušavali da ostvarite nemoguće.

Imajte na umu da je ponekad bolje prihvatiti poraz i suočiti sa realnom situacijom. Ne predlažemo da odustajete kada se suočite sa problemom, ali kada naiđete na situaciju koju ne možete da promenite, koja ne zavisi od vas, najbolje je da svoje vreme posvetite nekim drugim stvarima.

Ostanite "na zemlji": Kada stvari krenu po zlu, čini nam se neizbežnim da razmišljamo o najgorim mogućim ishodima. I dok smo zauzeti razmišljanjem o tome, nešto zaista može da se desi. Pokušajte da se koncentrišete na stvari koje se dešavaju sada i rešavajte trenutne probleme.

Ostanite "na zemlji", u sadašnjosti, kako bi napori koje sada ulažete dali rezultate. Idite napred, korak po korak: Možda vas čeka hrpa papira koje treba da sredite, pred sobom imate čitavu listu mejlova na koje treba odgovoriti ili imate neke druge obaveze. Jedini način da sve uradite kako treba je da idete korak po korak. Dakle, mejl po mejl, papir po papir…

Dajte sve od sebe, ali ne očekujte nemoguće i ne postavljajte neostvarive ciljeve. Pitajte za pomoć: U trenucima kada vam se čini da vam ništa ne ide od ruke, ne stidite se da zatražite pomoć. Kada ne možete nešto da uradite sami, pitajte za pomoć i ne stidite se toga. Tako ćete skinuti teret sa leđa i bićete u stanju da se bavite nekim drugim stvarima.

Pokreće Blogger.