Ko još voli lijene žene: "Trošite manje energije na izgovore a više na trud"

Ovo su neki od najčešćih izgovori za odlaganje i zanemarivanje dijete ili vježbanja: 


 „Nemam vremena” Zašto je ovaj izgovor neosnovan? Isti izgovor možete da upotrijebite i za šminkanje, ispijanje kafa sa prijateljicama, gledanje omiljene serije ili “fejsbukovanje”. Ali, velika je vjerovatnoća da izgovor “nemam vremena” koristite samo za dijetu i vježbanje. E, drage moje, ako možete da nadjete vremena za Facebook ili tursku seriju, možete i za vježbanje.

Najbolje rješenje je da dok vježbate, gledate TV. Što se tiče ishrane, počnite sa malim izmjenana u načinu ishrane koje vam neće oduzimati mnogo vremena. Na primjer, za vrlo kratko vrijeme možete sebi da napravite neku salatu sa tjesteninom, za večeru. „Radim/učim, moram imati energije” Zašto je ovo neosnovan izgovor?



I vježbanje i zdrava ishranadaju dosta energije. Masna i brza hrana vas sigurno neće pokrenuti kao fizička aktivnost. Da, rigorozne dijete sa gladovanjem oduzimaju energiju, ali to ionako ne treba da bude dio vašeg plana mršavljenja. Kad ustanete ujutro, vježbajte oko pola sata i pojedite ovsenu kašu, jaja i voće. Poslije ovoga ne možete nikako da se požalite na nedostatak energije u toku dana. „

„U PMS-u sam” Zašto ne treba da koristite ovaj izgovor? Ne može baš da se kaže da je menstrualni ciklus neosnovan izgovor, jer kod nekih žena se stvarno javlja velika glad i želja za unošenjem hrane bogate ugljikohidratima. Ali, to neznači da treba da “pometete” sve što vidite. Želju za slatkišima možete da zadovoljite na pametniji način.



Uzmite, recimo, nekoliko jagoda ili jabuku isječenu na komade i pojedite sa topljenom tamnom čokoladom. Ostavite u frižideru pola sata i ovaj dezert će sigurno da zadovolji vašu želju za slatkim. A, ako imate krizu za slanom hranom, napravite sebi dvije čaše kokica, ali bez putera, naravno. Osim toga, simptomi PMS-a su blaže izraženi kod žena koje se bave fizičkom aktivnošću. Zato, velika je vjerovatnoća da nećete osjetiti toliku nadutost i bol u stomaku, ako ipa odete na čas aerobika.

„Pod stresom sam“ Zašto je ovo neosnovan izgovor? Dokazano je da vježbanje umanjuje stres. Umjesto da sjedite nervozni sa zdjelom čipsa u krilu, pokrenite se i riješite se stresa kroz fizičku aktivnost. Stres je svakodnevno prisutan u našim životima i ako jedan problem ode, odmah dolazi novi. Ako niste sposobni da prestanete da koristite stres kao izgovor, nikada i nećete naći dovoljno vremena da vaše tijelo dovedete u formu.

„Nisam jela cijeli dan, zaslužujem bogat obrok“ Zašto je ovo neosnovan izgovor? Zato što je takvo razmišljanje potpuno pogrešno. Preskočite doručak, ručak nešto gricnete na brzinu i onda uveče zaključite da vam treba bogat obrok, jer niste ništa jeli cijeli dan i sjednete i prejedete se, jer ste u medjuvremenu izgubili samo kontrolu i zaboravili na dijetu.

A onda, sa punim stomakom ćete da se ulijenite i preskočite vježbanje. Dobra dijeta treba da uključuje česte obroke u manjim količinama. Na taj način ćete da kontrolišete glad, a energija će vam ostati na zavidnom nivou. “Prešla sam ja godine kada sam trebala da izgledam lijepo“ Zašto je ovo neosnovan izgovor?

Žene uvijek treba da se trude da izgledaju lijepo, i u 20-im i u 50-im godinama. Nikada nije kasno da počnete da vježbate ili da krenete sa novim, zdravim načinom ishrane. U stvari, održavanje normalne tjelesne težine je mnogo važno u zrelijim godinama, jer svaki dodatni centimetar obima stomaka, nosi veći rizik po zdravlje.

Pokreće Blogger.