Helen Miren: "Muž bi trebao dati ženi slobodu da stvara, a ne da je guši"

Brak treba bitidivna zajednica u kojoj partneri uživaju a ne mjesto gdje se broje suza i bol.


Većina mladih ljudi nakon završetka školovanja osjeća da njihov život tek počinje, ali promjene ponekad mogu biti zastrašujuće zbog čega je savjet starijih i mudrijih uvijek dobrodošao. Grupa američkih apsolvenata dobila ja savjete za sretniji život od slavne glumice Helen Mirren koja ima pet pravila.

Prvi i najvažniji savjet koji je dala studentima Univerziteta Tulane u New Orleansu je da ne stupaju u brak prebrzo. Inače, glumice se udala za svog dugogodišnjeg partnera, reditelja Taylora Hackforda, u dobi od 52 godine. Njen drugi savjet je da "tretiraju ljude kao ljude".



"Svaka osoba zaslužuje jednako poštovanje i velikodušnost, a svaka loša osoba zaslužuje isto što i dadne", kazala je Mirren. Dodala je i da bi svaka osoba, bez obzira na spol, trebala biti feminista, što su studenti pozdravili gromoglasnim aplauzom.

"Kada se ženama da poštovanje, mogućnost i sloboda da slijede svoje snove i ambicije život postaje bolji za sve. Suprug treba dati ženi slobodu da stvara svijet a ne da je guši", kazala je Mirren ističući da je to naučila na svojim putovanjima širom svijeta. Ona smatra da je feminizam neophodan ukoliko želimo krenuti naprijed.



"Ja sam se izjasnila kao feministica i ja vas potičem da učinite isto", rekla je glumica. Njen treći savjet da treba zanemariti sve one koji osuđuju i negativno komentarišu vaš izgled, pogotovo ako je u pitanju anonimna jeziva osoba koja vreba na internetu.

Četvrti biser mudrosti koji je podijelila sa studentima je da se ne boje straha i da ga u trenucima kada ih izaziva, pogledaju ravno u lice. Peti i posljednji savjet je da ne treba komplikovati stvari. Također, studentima je savjetovala da svake sedmice barem jednom pozovu svoje roditelje i kažu im "hvala", kao i da njihova srca budu otvorena prema ljubavi. Preporučila im je da ne puše, ne oklijevaju i ne miješaju seks s ljubavlju.

Pokreće Blogger.