Savjeti stručnkaka - Kako se izboriti sa depresijom i anksioznošću

Depresija je poremećaj koji muči veliki broj stanovništva priznali oni sebi to ili ne.


Pronađite izvor boli te se ne prepuštajte depresiji. Dajte sami sebi 24 sata. Priuštite sebi cijeli jedan dan tijekom kojeg se možete valjati u patnji svoje depresije i osjećati se jadno. Poanta je da nakon 24 sata više ne smijete biti deprimirani.

To ne mora nužno značiti da je razlog depresije nestao, nego samo da ste se dovoljno odmorili te da vam je depresija već dovoljno pokvarila život. Pronađite izvor svoje boli. Ako ne možete točno odrediti razlog zbog kojeg ste deprimirani, trebali biste se posavjetovati s psihijatrom.



On može odrediti je li vaša depresija kemijska i/ili hormonalna i može li se liječiti uz pomoć lijekova, napominje autorica knjige. No ako ste deprimirani i točno znate razlog, depresija vjerojatno nije kemijske ili hormonalne prirode pa lijekovi neće pomoći.

Deprimirani ste i to je vaša reakcija na određeni događaj ili situaciju. Ne prepuštajte se depresiji. Prepuštanje depresiji je kao predaja teroristu, uspoređuje autorica knjige. Ako dopustite depresiji da vam sabotira sreću, nikad nećete pobijediti u toj borbi.



Sve zapišite. Najučinkovitiji način prevladavanja depresije jest onaj da je pismeno razradite. Nije važno pišete li dobro ni znate li pravopis. Važno je jedino to da izrazite svoje misli, boli i strahove da biste ih mogli ponovno za 24 sata. Tako ćete bolje razumjeti što ste osjećali ili još osjećate te će vam to pomoći da utvrdite izvor svoje boli.

Djelujte. Kad neka situacija ili osoba potakne neku od vaših depresija, možete reagirati tako da se prepustite i sakrijete pod pokrivač, ili možete učiniti nešto pozitivno. Pozitivno djelovanje omogućiti će vam osjećaj da imate nadzor nad situacijom.

Pokreće Blogger.