Psiholog Maksimović: "Ako ste sad nezahvalni, šta će biti kad budete stari i oronuli"

Zahvalnost je jedna od najbitnijih kvaliteta koju čovjek može posjedovati jer od nje potiču predivne stvari. Skoro da je nemoguće biti srećan ako ne osjećate dozu zahvalnosti.


Zahvalnost možemo opisati kao pozitivan osjećaj koji spontano doživimo prema drugim ljudima koji nam pomognu doći do rješenja problema, kaže prof. psihologije Iva Maksimović. Dodaje da zahvalnost osjećamo i prema životnim okolnostima, prema Bogu, svemiru ili slučajnosti što su se događanja odvila na našu dobrobit.

Zahvalnost je mješavina dvije ili više osnovnih emocija (npr. sreće i olakšanja). Već pokretanje te pozitivne potrage dovodi do lučenja hormona sreće zbog čega ćete se osjećati dobro. - Ako ste sad nezahvalni, kakvi ćete biti kad budete stari i oronuli.



Da antički ljudi nisu bili u krivu kad su zahvalnost proglasili važnom vrlinom, potvrđuju i rezultati neuroznanstvenih istraživanja koji pokazuju da kad se želimo osjećati dobro, najvažnije pitanje koje si trebamo postaviti je: ‘Na čemu danas mogu biti zahvalan/zahvalna?" - kaže psihologinja Maksimović.

Ona objašnjava da tako potičemo mozak da počne tragati za pozitivnim iskustvima. Već pokretanje te pozitivne potrage dovodi do lučenja hormona sreće, zbog čega ćete se osjećati dobro bez obzira na rezultat pretrage. Primijetite druge ljude koji vam prilaze s pozitivnom namjerom.



Bilo da su to vaši bližnji koji su pohvalili vaš današnji izgled ili stranac koji vam se osmjehnuo i pridržao vrata na izlasku iz ulaza - kaže psihologinja Maksimović te savjetuje da zahvalnost izrečete cijelim svojim tijelom i glasom kako bi riječ “hvala” zbilja ispunila srećom i vas i drugu osobu.

Ponašanjem budite primjer i poticaj drugima jer u trenutku kad iskažete zahvalnost, u psihi i tijelu druge osobe potičete pozitivnu promjenu, bez obzira na to pokaže li ona to ili ne, objasnio je Maksimović.

Pokreće Blogger.