Zašto Norvežani obožavaju Bamiju: Zaboravljeno povrće za koje kažu da čini čuda organizmu

Bamija je jestiva je i ljekovita biljka cvjetnica. Kod nas se ne zna mnogo za nju, uzgaja se razmjerno kratko, tek posljednjih desetak godina.



Bamija je u Norveškoj postala izuzetno popularna kao hrana koja može na čudesan način da poboljša zdravlje. Vremenom se vest o ovoj biljci proširila po svetu kao i seme i danas se nalazi u svim delovima planete. Izuzetno je popularna u kineskoj i kuhinji Kariba, a može se dodavati u supe i čorbe, kao predjela ali i kao ukiseljena.

Verovatno ste čuli za bamiju i njene dobrobiti za zdravlje, ali donosimo vam još 12 pojedinosti vezanih za ovo povrće: Zdravija koža: Bamija je puna vitamina C i pomaže koži da ostane zdrava i elastična. Ovaj vitamin se rastvara u našim tkivima i pomažu koži da zadrže kolagen, kao i da se brzo oporavlja posle povrede.



Maska za lice od bamije: Uzmite 3-4 bamije, skuvajte ih i ohladite, zaztim zgnječite u pire i stavite na lice pet minuta. Koža će vam biti glatka i obnovljena. Poboljšava imunitet Pored vitamina C, bamija sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe koji pomažu da se organizam izbori sa virusima i prehladama. Visok stepen vitamina C u bamiji bori se sa prehladama i podiže imunitet celog organizma.

Štiti bubrege: Medicinski žurnali su jedno vreme konstantno forsirali bamiju kao povrće koje štiti bubrege. U studiji koju su sproveli navodi se da "oni koji jedu bamiju svaki dan, obnavljaju svoje bubrege bolje nego da se svaki dan pridržavaju djetalne hrane."



Jača kosti: Kao što već znate, vitamin K pomaže da se kalcijum apsorbuje, a samim tim se kosti dodatno jačaju. Bamija je puna vitamina K, pa samim tim je odlična u borbi protiv osteroporoze. Eliminiše holesterol: Bamija je odlična kombinacija kao prilog uz meso, jer pobija loš holesterol koji se nalazi u sočnom odresku.

Ona pomaže da se krv pročisti i da se eliminišu masnoće iz organizma. Pomaže u borbi protiv kilograma: Bamija ima izuzetno malo kalorija, samo 18, i zbog toga je zahvalna hrana kada ste na dijeti. S obzirom na to da je puna vitamina, nezaobilazna je namirnica tokom perioda čišćenja organizma.

Zbog toga što sadrži vlakna, bamija pomaže kod poboljšanja probave, reguliše šećer u krvi, sprečava prve simptome astme i izuzetno je korisno povrće. Zato, kada sledeći put odete na pijacu, potražite ovo povrće i spremite je kao dodatak jelima i učinite uslugu svom organizmu!

Pokreće Blogger.